A vicces szülőknek jobb a kapcsolatuk a gyermekükkel

Forrás: ng.24.hu
Amellett, hogy tudjuk, a nevetés szinte már gyógyhatású, egy-egy kínos helyzetet is könnyen átvészelhetünk humorral. Igen széles körben alkalmazzuk is a társas kapcsolatainkban a humort, és sokan kutatják is ennek a hatásait. Azonban furcsamód kevesen foglalkoztak eddig azzal, hogy mit tesz a humor a szülő-gyerek kapcsolatokkal. Ezt a hiányt pótolta egy amerikai kutatócsoport, amelyet a Pennsylvania Állami Egyetem szakembere vezetett.

A kutatók egyelőre csak 312 főt (jórészt fiatal felnőtteket) kérdeztek ki a szüleikkel való kapcsolatukról és arról, hogy miféle módon nevelték őket a szüleik. Az alanyok több mint felét humoros szülők nevelték, és 72 százalékuk szerint a humor jó megoldást jelent a gyereknevelésben is. A megkérdezettek legtöbbje maga is használja, vagy szeretné használni a humort a saját gyerekei nevelésében.

Forrás: Envato Elements

Az eredmények szerint a humor jó szülői módszer: azok az emberek, akiket humoros szülő nevelt, több mint 50 százalékban remek kapcsolatban voltak a szüleikkel, míg a humormentesen neveltek közül mindössze 3 százalék vallotta jónak velük a kapcsolatát. Ez pedig hatalmas különbség.

„Különös párhuzam van az üzleti élet és a gyereknevelés közt, mivel mindkettő hierarchián alapul. Az üzleti életben a humor csökkentheti az alá-fölérendeltséget, jobb helyzetet teremt ahhoz, hogy az ember kreatív lehessen és együttműködjön társaival, és persze csökkenti a feszültségeket is” – magyarázta Lucy Emery, a kutatás vezetője.

„Bár sokkal szeretet-teljesebb a szülő-gyerek kapcsolat az üzletihez képest, azonban rengeteg stresszes helyzettel jár. A humor csökkenti ezek feszültségét és a hierarchiát, és mindkét fél jobb érzésekkel lábal ki a stresszes helyzetekből.”

Forrás: Envato Elements

Természetesen egy kis létszámú kutatásból nem lehet messzemenő és általános érvényű következtetéseket levonni, ám kezdetnek remek. A kutatócsoport már dolgozik egy nagyobb és sokszínűbb összetételű csoport vizsgálatán. Azt is szeretnék megismerni, hogy mi a szülők véleménye a humor alkalmazásáról.

A szakemberek abban bíznak, hogy többen megérthetik majd, hogy milyen nagy szerepe lehet a humornak a gyereknevelésben, nemcsak a feszültségek csökkentésével, hanem azzal is, hogy érzelmileg és értelmileg is rugalmasabbá válhat általa mind maga a szülő, mind pedig a gyereke.

Borítókép:Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!