Ezért hízunk, ha a tévé előtt eszünk

2024. 08. 29.
Forrás: Marie Claire
Óriási a csábítás, hiszen a zseniális filmeknek és sorozatoknak se szeri, se száma. A tévé előtt enni azonban nem jó ötlet, függetlenül attól, hogy mit eszünk.

Ezért nem jó a tévé előtt enni

A szakemberek régóta tudják, hogy tágabb környezetünk döntő szerepet játszik táplálkozásunkban, és rengeteg kutatás mutat összefüggést a tévénézés és az elhízás magasabb kockázata között: a tévé befolyásolhatja, hogy mennyit eszünk.

A figyelemzavar az egyik vezető elmélet a mögött, hogy miért eszünk többet tévénézés közben. Amikor egy lebilincselő cselekmény hatása alá kerülünk, kevesebb figyelem jut az étkezésre, így nem vagyunk tudatában a testi jelzéseknek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy jóllaktunk.

Forrás: Envato Elements

Más kutatások azt mutatták, hogy nem emlékszünk arra, hogy mit ettünk, amikor a tévé előtt fogyasztottuk el az ételt, de azt is csak nehezen tudjuk megbecsülni, hogy mennyi ételt vettünk magunkhoz.

A kutatásokból az is kiderül, hogy tévénézés közben hosszabb ideig étkezünk.

Ha a tévé előtt eszünk, nem figyelünk az ízekre

A szakemberek rávilágítanak, tévézés közben nem figyelünk annyira oda az ízekre, ez pedig megnövekedett táplálékfelvételhez vezet. Ha nem ugyanúgy ízleljük az ételeket, könnyen lehet, hogy nem leszünk olyan elégedettek, és sokkal valószínűbb, hogy étkezés után hamarabb tör ránk a nassolhatnék.

Egy másik elmélet szerint mindannyian egy „hedonikus célt” próbálunk elérni, vagyis elvárjuk, hogy egy bizonyos mennyiségű örömet szerezzünk egy adott nap vagy tevékenység során. Ha ezt nem érjük el, úgy máshol keressük azt. Ha egy tévéműsor nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, úgy többet eszünk, hogy kárpótoljuk magunkat.

Forrás: Envato Elements

Ugyanakkor, ha a tartalom, amit nézünk, kellően lebilincselő, előfordulhat, hogy elfelejtjük megenni az előttünk lévő ételt. Viszont ha a tévézés miatt unatkozunk, előfordulhat, hogy többet eszünk.

A tudósok a figyelemelterelés pozitív oldalára is rávilágítanak: a tévé jó módszer lehet arra, hogy rávegyük a gyereket, hogy olyan jótékony élelmiszereket (zöldség, gyümölcs) is megegyen, amiket máskülönben elutasít.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!