Ultrafeldolgozott élelmiszerek - ezért ne fogyasszuk őket!

Forrás: Marie Claire
Rengeteg egészségügyi probléma hozható összefüggésbe az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztásával. Ezek az ételek többek között növelik a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Nem véletlenül javasolja egyre több szakember, hogy a dohánytermékekhez hasonlóan címkézzék fel az ultrafeldolgozott élelmiszereket is.

„Több ember hal meg a dohányzás és az ételfüggőség, mint amennyien a drogfüggőség miatt – mondta Dr. Vera Tarman addiktológus. – A drogfüggőség sokkal látványosabb és gyorsabb, ennyi a különbség.”

„Az ételek és a dohányzás a két vezető életmódbeli függőség, ami megöli a társadalmunkat. Ám mivel ezek sokkal lassabb lefolyásúak és különböző betegségeken keresztül vezetnek halálhoz, ezért nem tudatosul a probléma ugyanúgy, mint a drogfüggőségnél” 

Ezek a legrosszabb ultrafeldolgozott élelmiszerek

1. Ízesített-sózott rágcsálnivalók

A különböző rágcsálnivalók és chips-ek rengeteg sót, állagjavítót és ízfokozókat tartalmaznak. Ezek elképzelhetetlenül egészségtelenek. Ha röviden akarnánk összefoglalni, minél kevésbé látszik vagy ízlik valódinak egy étel, annál károsabb az egészségre.

Forrás: Envato Elements

„Sok rágcsálnivalót direkt arra terveztek, hogy minél vonzóbb legyen. Az íz, szín, roppanós textúra és sós-zsíros íz a természetben ezekben a kombinációkban sosem létezik – magyarázta Emily Busey dietetikus. – Az ipari hozzávalók mérnöki pontossággal meghatározott adagolása elképesztő hatással van az agyunkra. Kényszeres evéshez vezet, befolyásolja a kedélyállapotunkat és erős sóvárgást válthat ki.”

Arról nem is beszélve, hogy a hatalmas sómennyiség, ami megtalálható ezekben az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást okoz. Ám nem csak a só és zsír a probléma.

„Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található ipari adalékanyagok, mint a stabilizálók, állagjavítók és tartósítószerek tönkreteszik a bélflórát és növelik a krónikus gyulladások szintjét a szervezetünkben” – tette hozzá a dietetikus.

Mit együnk helyette?

Ha imádjuk a rágcsákat, keressük az olivaolajjal vagy más növényi olajjal (de nem pálmaolajjal) készült változatokat. 

A chips helyett együnk frissen pattogatott sózott kukoricát.  Olyan rágcsálnivalót keressünk, ami valódi burgonyából és alapanyagokból készült, nem porból, állagjavítókkal.

2. Feldolgozott hústermékek

Tudjuk, hogy készülnek a különböző hústermékek? A virsli, csirkefalatok vagy a sonkafélék egy része krémesített vagy elfolyósított húspasztából készül, amit állagjavítókkal és más adalékanyagokkal stabilizálnak, hogy ismét szilárd állagú legyen.

Forrás: Envato Elements

Az igazán sokkoló az, hogy ma már rengeteget tudunk arról, milyen szoros összefüggésben vannak ezek az ultrafeldolgozott húskészítmények a bélrák kialakulásával, mégis növekszik a fogyasztásuk.

Egy friss kutatás szerint, ha harmadával csökkenne a feldolgozott hústermékek fogyasztása, ennek eredményeképpen egy évtized alatt több százezerrel kevesebb 2-es típusú diabéteszes lenne, az új szív- és érrendszeri betegek száma tizedével csökkenne, a bélrákos esetek száma 80 százalékkal kevesebb lenne.

Az ultrafeldolgozott hústermékek, így egy virsli elfogyasztása a rákkockázat szempontjából ugyanott van, mint a dohányzás vagy alkohol.

Mit együnk helyette?

Együnk friss húst, például csirkét a feldolgozott hústermékek, sonka vagy virsli helyett. Válasszunk növényi virslit, kolbászt inkább. Ha ragaszkoduk a húshoz, vegyünk inkább organikus húskészítményeket, melyek nem tartalmaznak kémiai állagjavítókat és tartósítószereket.

3. Cukros üdítők

Egy nemrégiben közzétett tanulmányban, melyet a Harvard Egyetem tudósai azt vizsgálták, milyen hatással van a cukros üdítők mindennapos fogyasztása az egészségre, azt figyelték meg, hogy jelentősen növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Forrás: Envato Elements

A kóla és ehhez hasonló üdítők, valamint az energiaitalok egészségkárosító hatásai már korábbi kutatásokból is kirajzolódtak:

  • Növelik a nem alkoholos zsírmáj kialakulását.
  • 2-es típusú diabéteszhez vezetnek a cukros üdítők és energiaitalok.
  • Száj- és fogproblémákat – szuvasodást, fogkövet és ínybetegségeket – okoznak.

Az a baj a cukros üdítőkkel, hogy összességében hatalmas mennyiségű cukrot viszünk be folyadék formájában, ami lökésszerűen éri a testünket. Mivel hiányoznak más tápanyagok, a magas kalóriatartalom nagyjából olyan veszélyessé teszi az egészségünkre az üdítőket, mint amilyen a dohányzás.

Mit igyunk helyette?

Ha mindenképp buborékos italt akarunk, ízesítsük a szénsavas ásványvizet vagy szódát gyümölcsökkel.

4. Reggeliző gabonapelyhek

Sok gabonapelyhet úgy reklámoznak, mint roppant tápláló, magas rosttartalmú ételt, ám ezek a legdurvább ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak. Gyakran tartalmaznak olyan hozzáadott összetevőket, mint az állagjavítók, mesterséges színezékek és ízfokozók. Bármennyire is egészségesen hangzik, egy gabonapehely akkor is lehet ultrafeldolgozott élelmiszer. 

Forrás: Envato Elements

Mit együnk helyette?

Minél rövidebb az összetevők listája egy gabonapehelynél, annál jobb. Válasszunk ilyen reggelizőpelyhet, lehetőleg organikus forrásból.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!