Segíthet-e a vitaminszedés magas vérnyomás esetén?

Szerző: Szimpatika
A magasvérnyomás-betegség évről évre egyre több áldozatot követel, mivel sok esetben megfelelő kezelés nélkül marad. Van, hogy az illető vitaminokkal öngyógyításba kezd, de ez a legtöbbször nem hoz semmilyen eredményt.

Hogy mikor elég önmagában az életmódváltás, és segíthet-e a vitaminokkal való terápia, arról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.

Mikortól beszélünk magas vérnyomásról?

Először is fontos tudni, hogy a vérnyomás sohasem állandó, egy napon belül is kisebb-nagyobb eltéréseket mutat. Megemelkedik pl. stresszhelyzetben, sportolás közben, sőt kisebb mértékben a hideg idő hatására is. Ez egy természetes folyamat; probléma akkor van, ha nyugalmi helyzetben tartósabban 140/90 Hgmm fölé ugrik a vérnyomás. Ilyenkor a szakember általában életmódváltást (pl. DASH-diéta, sószegény étkezés, kardio típusú mozgás) és gyógyszeres kezelést javasol, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan szövődmények, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a vérnyomáscsökkentésben

Mint az összes betegség, magas vérnyomás esetén is léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek segíthetnek. Ilyen például a C-vitamin, ami antioxidánsként védi az ereket, továbbá megnöveli a prostacycline nevű anyag termelődését, ami csökkenti az érfalban lévő nyomást. Ezenkívül a magnéziumot is gyakran ajánlják, mivel az izmok egészségéért is felelős magnézium tanulmányok szerint az erekre is jó hatással van, gondoskodik azok rugalmasságáról.

Bár a vitaminszedés remek kiegészítő terápia lehet a magas vérnyomás kezelésében, eddig még nem született olyan eredmény, mely szerint a vitaminpótlás önmagában kiválthatná a gyógyszeres kezelést, ha ez utóbbira van szükség.

„A vitaminoknak, a vitamindús táplálkozásnak óriási szerepe van, ám azon feltételezések ellenére, hogy segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy ebben valóban használnának, így senki ne kísérletezgessen velük otthon” – tanácsolja dr. Kapocsi Judit.

Természetesen enyhe esetekben életmódváltással (megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással) jelentős pozitív eredményeket lehet elérni, és akár a gyógyszeres terápia is elhagyható. Viszont ehhez konzultáció szükséges a szakorvossal, aki nyomon követheti a vérnyomás alakulását és életmódtanácsokkal is szolgálhat.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!