Alkalmasak-e a multivitamin-készítmények a krónikus betegségek megelőzésére?

Szerző: Szimpatika
Eddig 13 vitaminról és 15 esszenciális ásványi anyagról mutatták ki, hogy az emberi táplálkozás fontos, nélkülözhetetlen alkotórészei. A felismerést már korán tettek követték: példaként említhető a konyhasó jódozása a golyva megelőzésére, amit az Egyesült Államokban már 1924-ben bevezettek. Ugyanitt a rachitis (angolkór) megelőzésére 1933-ban kezdtek D-vitamint adagolni a tehéntejhez, amit 1941-ben B1-, B2-vitamin, niacin, vas és fluor követett. Az 1930-as évek közepe óta gyártanak multivitamin-, és ásványi sókat tartalmazó készítményeket, ill. ezek első kombinációja is piacra került a 40-es években.

A kínálat bővülését a piaci igény szülte, illetve követte. Amerikában – és szerte a világban – egyre többen fogyasztják ezeket a táplálékkiegészítőket. Az USA-ban e készítmények forgalma évi 23 milliárd dollár! De vajon fogyasztásukkal javul-e az egészségünk? Rendszeres bevételükkel megelőzhetők-e a daganatos, vagy a szív- és érrendszeri betegségek? 2006 májusában az Egyesült Államokbeli Marylandben a témában kongresszust tartottak, az alábbiakban az ott összegyűlt ismereteket foglaljuk össze.

A táplálékkiegészítőket fogyasztók között több a nő és az ő gyermekük, az idős ember, az iskolázottabb és a magasabb jövedelmű ember, valamint az egészségre jobban figyelő, diétát tartó és soványabb személy. Kevesebb táplálékkiegészítőt fogyasztanak viszont a dohányosok, az afro-amerikaiak, és az indiánok. Jelenleg az amerikai populáció több mint fele rendszeresen szed ilyen készítményeket.

Kevés az adat arra vonatkozóan, hogy a táplálkozással és a táplálékkiegészítő készítményekkel összességében mennyi vitamin/multivitamin és ásványi só kerül a szervezetbe a készítményekkel élő, vagy az ezeket mellőző emberekben. Valószínűleg az első csoportban a bevitel összességében nagyobb és a szükséges mértéket meg is haladja.

Kevés a tudományosan megalapozott bizonyíték egy-egy vitamin, vagy ásványi só hatékonyságáról! Nincs például bizonyíték arra, hogy a béta-karotin (az A-vitamin ún. elővitaminja) a daganatos betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében hatékony lenne, de egyes esetekben akár kifejezetten káros is lehet (pl. dohányosokban a tüdőrák előfordulása és a halálozás is nagyobb béta-karotin fogyasztása mellett!). 
Menopauzában a kalcium és D-vitamin táplálékkiegészítő kezelés javítja a csontritkulást, csökkenti a csonttörések rizikóját Egyes megfigyelések szerint a szelén csökkenti bizonyos tumorok előfordulását, az E-vitamin pedig dohányos férfiakban csökkentheti a prosztatatumor gyakoriságát, nőkben a szív- és érrendszeri halálozást. Kínai ipari munkásoknál a gyomortumor gyakorisága csökkent A-vitamin + cink hatására. Semmilyen, még feltételezhető effektusa sincs viszont a B1-, B2-, B6-, B12-, niacin, folsav vitaminoknak a krónikus betegségek megelőzésében
A multivitamin és kombinációs készítményekkel kapcsolatban még kevesebb a tudományos igazolás, nincs általánosan megfogalmazható ajánlás.


Rosszul, vagy egyáltalán nem regisztrálják a táplálékkiegészítők okozta szövődményeket, mellékhatásokat. E készítmények kikerülik a gyógyszerforgalmazás szigorú biztonsági előírásait, pedig forszírozott alkalmazásuk során a vérben mérhető szintjük magas lehet, ami biztonsági kockázatot jelent! Az egészségügy szereplőinek – de a felhasználóknak is – érdekük, hogy ezek a készítmények is a gyógyszerekhez hasonló biztonsági szűrőn essenek át!

Több információ, adatbázisok létrehozása, tudományos igényű és kivitelű vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy világosabb ajánlás (vagy tiltás!) születhessen a táplálékkiegészítő multivitamin és ásványi anyag készítményekről.

A jelenlegi hiányos ismeret nem lehet alapja alkalmazásuknak a krónikus betegségek prevenciójában!

Forrás: Dr. Káli András https://www.ervprogram.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!