A spenót csökkentheti a vastagbélrák kockázatát

Szerző: Szimpatika
A vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákfajtának számít: évente több millió beteget diagnosztizálnak világszerte ezzel a kórral, amely egyben több százezer ember haláláért felelős minden évben. A betegség nagyfokú jelenléte azonban visszaszorítható lenne életmódváltással, melynek többek közt része az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás, továbbá a dohányzás kerülése.

Az Oregon State University (Linus Pauling Institue) kutatócsoportja a Molecular Nutrition and Food Research c. folyóiratban közölte kutatását, mely azt demonstrálja, hogyan semlegesíti a spenótfogyasztás a főtt ételben található karcinogéneket (rákkeltő anyagokat), és ezáltal hogyan alakítja át a rákos sejtek őssejtjeit, csökkentve a vastagbélrák kockázatát. Ezenkívül a vizsgálat becsatlakozik azon kutatások sorába, mely rávilágít a rák kialakulásának genetikai tényezőire és a nyers, friss ételek szerepére a krónikus betegségek megelőzésében.

A spenót rendkívül egészséges táplálék, amelynek friss kutatások szerint fontos szerepe lehet bizonyos rákos betegségek megelőzésében.

A kutatás vezetője szerint rák kifejlődése egy komplex, többlépcsős folyamat, melyben károsodott, meghibásodott sejtek alakulnak ki és terjednek el a szervezetben. A kutatás megmutatta azt is, hogy a mikro-RNS átalakítása hatással van a rák őssejtjeinek receptoraira a vastagbélrák kialakulása során.

A kutatók kifejezetten azokat a kártékony hatású akrilamidokat és heterociklikus aminokat vették célba, melyek akkor alakulnak ki, amikor a húst vagy más alapanyagokat magas hőmérsékleten főzzük vagy sütjük. Ezek a vegyületek befolyásolják a mikro-RNS-ek működését és hatással vannak a genetikai markerekre, elősegítve a vastagbélrák kialakulását.

Ma már tudjuk, hogy a rákos daganatok a DNS szekvenciáinak apró változásai és mutációi következtében létrejött kontrollálatlan sejtnövekedés hatására alakulnak ki. Az ún. epigenetika gyorsan fejlődő területe rávilágít arra, hogy az étrendbeli, környezeti és életmódbeli tényezők közvetlenül befolyásolják a gének expresszióját és ezáltal kifejezetten előidézhetik vagy épp megelőzhetik a rák, a szívroham, a diabétesz vagy a neurológiai rendellenességek kialakulását.

A mikro-RNS, melyről egy időben úgy tartották, hogy genetikai „hulladék”, alapvető fontosságú komponensnek számít, hiszen meghatározza, génjeink mely része jut érvényre és mely része marad háttérben, többek között olyan környezeti, illetve életmódbeli tényezők hatására, mint például az étrend. A kutatók 679 ismert mikro-RNS-t vettek alapul, és azt vizsgálták, hogyan reagálnak a legkülönbözőbb ételekre, alapanyagokra.

Így jutottak arra a felismerésre, mely szerint a spenótfogyasztás részben ellensúlyozza a karcinogének romboló hatását. A zöld leveles zöldségek felére csökkentették a vastagbélrák előfordulásának arányát, így a kutatók szerint segítségükkel visszaállítható és serkenthető a normális sejtműködés, kizárólag az étrend- és az életmódváltáson keresztül.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!