„Mérget cserélt” az élelmiszeripar
A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányban több tízezer amerikai cukorfogyasztását, valamint a szívbetegségekkel kapcsolatos halálozások adatait vetették össze a szakemberek, és azt látták, hogy jelentős összefüggés mutatható ki köztük – tudósított a BBC hírportálja.
A cukor hízást okozhat, a túlsúly pedig a növeli a szívbetegségek esélyét, és ezzel a kockázattal az embereknek tisztában kell lenniük – figyelmeztettek a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a hozzáadott cukor nem lehet több a napi kalóriabevitel tíz százalékánál: ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm.
Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a felnőttek és a gyermekek többsége túl sok cukrot fogyaszt; a káros mennyiséget nagyrészt keksz, torta, csokoládé és más édességek, illetve szénsavas üdítők és gyümölcsitalok formájában veszik magukhoz. Azok számítanak magas cukortartalmú ételnek, melyek száz grammja 22,5 grammnál több cukrot tartalmaz – ezt a csomagoláson el lehet olvasni.
„Évek óta ismerjük a telített zsírok túlzott fogyasztásának veszélyeit. A megfigyelés eredményeként az élelmiszeripar az egészségtelen zsírok jó részét cukrokkal helyettesítette sokféle termékben. Most olyan élelmiszerek kifejlesztésére van szükség, amelyek nemcsak a telített zsírokból, hanem a hozzáadott finomított cukorból is keveset tartalmaznak” – fűzte hozzá Naveed Sattar, a Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértője.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!