Milyen hosszú életre számíthatunk?

Szerző: Dogossy Katalin
Az emberiség az ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos „életelixírt”, melynek segítségével mindörökké fiatal, tettre kész, egészséges és boldog maradhat. Titkos források, e célból hatékonynak tartott gyümölcsök, magvak, fák, drágakövek és „varázsigék”, valamint újabb és újabb „tudományos” szenzációk látnak napvilágot a különböző táplálékok, böjtök és ásványi anyagok fiatalító hatásáról.

Az ember szeretne élete utolsó pillanatáig önállóan, tevékenyen és biztonságában élni, az öregedés problémái nélkül. És nem utolsó sorban szeretne kínok és megaláztatások nélkül, békén meghalni. Ha nem lennének betegségek, akkor a tudósok szerint nagyjából 140 évig élhetnénk.

Egy gerontológusokból, genetikusokból, biológusokból és biotechnológusokból álló tudóscsoport által készített előrejelzés a következő:

- Azok, akik most 100 évesek, nagy valószínűséggel megérik a 110 évet.

- A jelenleg jó egészségnek örvendő 70 évesek, különösen, ha nők, elérhetik a 100 évet.

- A 40 évesek közül a legtöbben a jelenleg még csak elméletben zajló kutatások eredményeinek segítségével megérhetik a 85, sokan a 100, és néhányan a 135 évet is.

- A most 30 évesek kilátásai kifejezetten jók: 80 éves korukra lehetőség nyílik lecserélni egyes elöregedett vagy beteg szerveiket, és a rohamosan fejlődő plasztikai sebészet segítségével kielégítően jó küllemet is biztosíthatnak maguknak. Emellett a géntechnológiával fejlesztett gyógyszereknek köszönhetően számos, az öregedéssel gyakoribbá váló betegség elkerülhetővé válik, így elérhetik a 22. századot.

- A most 10 évesek 40 éves korára elérhetővé válik az „öregedés blokkolása”, de ez a módszer akkor még nagyon drága és kezdetleges lesz, ezért még megöregszenek, de kétségkívül lényegesen jobb egészségben, mint őseik. Közülük a legegészségesebbek elérhetik a 150 éves kort is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!