Egy kevéssé ismert szupervitamin a természetből
A goji-bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18 aminosavat és 21 ásványi anyagot is tartalmaz. A goji-bogyó 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és többet, mint bármely más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, melyek köztudottan fontos antioxidánsok.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazzák: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetében májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi hiányát korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji-bogyót fogyasztanak.
A goji-bogyó a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően többféle ráksejtet is elpusztíthat, feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumornövekedés a goji-bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji-bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita-aktivitása, és vérük „megfiatalodott”.
Figyelem!
A goji-bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható! A nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít.
A goji-bogyót legtöbben önmagában fogyasztják, de aki nem szereti a sajátos, enyhén fanyarkás-édes ízét, annak érdemes joghurtba, reggeli müzlibe, zabkásába vagy kukoricapehelybe keverni.
forrás: https://diabetika.info
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!