A világ leggazdagabb C-vitamin-forrása

Szerző: Szimpatika
A goji, köznapibb, itthon is ismert nevén ördögcérna (latinul Lycium barbarum) a burgonyafélék családjába tartozó, évelő cserje. Ázsiából került Európába, termését Tibetben már több ezer éve használják gyógyításra. Hazánkban elsősorban dísznövényként terjedt el.

A goji termése számtalan, egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír, és a világ valaha ismert leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít.

A gojival foglalkozó kutatások szerint az apró, mazsolaszerű bogyó olyannyira gazdag forrása a különféle vitaminoknak, ásványi anyagoknak és tápanyagoknak, hogy egyetlen szem felér akár egy egész kosár zöldséggel vagy gyümölccsel. Amellett, hogy valódi tárháza az egészséges anyagcseréért és idegrendszerért felelős B-vitaminnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak, a világ egyik leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít – ötszázszor nagyobb mennyiséget tartalmaz, mint például egy narancs.



18-féle aminosav és 21-féle ásványi anyag – többek közt kalcium, kálium, vas, cink és szelén – található benne, továbbá több béta-karotin, mint a sárgarépában vagy bármelyik más táplálékunkban. Mindennek köszönhetően az egyik legsokoldalúbb tápanyagforrás, ami vitamin- és ásványianyag-összetétel szempontjából páratlan a világon. J
elentős vitamin-, illetve gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően hatékony sejtvédő és szabadgyökmegkötő táplálékként tartják számon. Amellett, hogy megerősíti a szervezet védekezőképességét, lassítja a testben zajló öregedési folyamatokat is.

Kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett segíti a szervezetben a kalcium felszívódását.

Pozitív hatással van a szellemi teljesítményre, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.

Növeli a szexuális vágyat, jótékony hatással van a termékenységre, továbbá a gyakori felfázás és a kismedencei problémák ellenszere.

Béta-karotin-tartalmának köszönhetően a szem egészségét is óvja. 

Az sem véletlen, hogy a goji bogyó napjainkban a fogyókúrás piacot is meghódította, kivonata pedig egyre több étrend-kiegészítőnek, fogyást segítő készítménynek adja alapját. Fogyasztása szabályozza a vércukorszintet és ezáltal az étvágyat is, csökkenti a koleszterinszintet, vitaminjai és ásványi anyagai révén pedig igen jó hatással van az anyagcserére.

Ezenkívül rendkívül gazdag rostokban, ami szintén hozzájárul az éhségérzet csökkentéséhez, nem utolsósorban pedig a méreg- és salakanyagok kiürítésében is segít a szervezetnek. A méregtelenítés szempontjából nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a goji bogyó olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a máj, illetve a vesék egészségét.

A goji bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható, a nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít. A bioboltokban kapható szárított bogyók és a belőlük készült levek teljes mértékben biztonságosak és mindazon pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek miatt olyan népszerű ez az apró gyümölcs. Önmagában fogyasztva cseresznyére, áfonyára és mazsolára hasonlító, inkább édes és kissé fanyar aromája van, de tökéletes kiegészítője lehet joghurtoknak, müzliknek és salátáknak, vagy néhány szemet leforrázva akár teát is készíthetünk belőle.


Forrás: Horváth Eszter, https://www.femina.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!