A goji-bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18 aminosavat és 21 ásványi anyagot is tartalmaz. A goji-bogyó 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és többet, mint bármely más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, melyek köztudottan fontos antioxidánsok.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazzák: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetében májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi hiányát korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji-bogyót fogyasztanak.
A goji-bogyó a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően többféle ráksejtet is elpusztíthat, feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumornövekedés a goji-bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji-bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita-aktivitása, és vérük „megfiatalodott”.
Figyelem!
A goji-bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható! A nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít.
A goji-bogyót legtöbben önmagában fogyasztják, de aki nem szereti a sajátos, enyhén fanyarkás-édes ízét, annak érdemes joghurtba, reggeli müzlibe, zabkásába vagy kukoricapehelybe keverni.
forrás: https://diabetika.info