Segítheti a kisgyerekek tanulását a délutáni alvás

Szerző: Szimpatika
Egy kiscsoportos amerikai kutatás szerint a délutáni alvás úgy segíti a három-öt éves gyerekeket a tanulásban, hogy utána jobban emlékeznek a hallottakra.

A Massachusettsi Egyetem kutatói 40 kisgyerek részvételével végeztek el egy vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ebéd utáni alvás nemcsak a délelőtt tanultak megerősítésében volt a gyerekek segítségére, hanem a nap hátralévő részében is jobb teljesítményre késztette őket – tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett tanulmányról.

A kutatók szerint az ebéd utáni pihenő kulcsfontosságú lehet az óvodáskorúak memóriájának megerősítése szempontjából. Azt tapasztalták, hogy az evés után sziesztázó gyerekek aznap délután és másnap is jelentősen jobban teljesítették a kutatás során adott vizuális és térbeli feladatokat, mint amikor nem volt lehetőségük aludni egyet.

A szieszta után a gyerekek tíz százalékkal több információt tudtak felidézni abból, amit délelőtt láttak és hallottak, mint amikor ébren kellett maradniuk egész nap. A kutatók 14 további kisgyerek alváslaboratóriumi vizsgálatakor megfigyelték, milyen folyamatok zajlanak az agyban alvás közben. Azt fedezték fel, hogy olyan agyterületek aktivitása fokozódott, melyek az új információ megismerésével és integrálásával kapcsolatosak.

„Tanulmányunk lényegében az első, mely bizonyítékkal szolgál arra, hogy a délutáni alvás fontos az óvodásoknak, hiszen segít abban, hogy jobban emlékezzenek arra, amit tanultak. A nagyobb gyerekek természetesen maguktól elhagyják a nappali sziesztát, a kicsiket azonban ösztönözni kell, hogy pihenjenek le ebéd után” – mondta Rebecca Spencer, a kutatás vezetője.

„Ahogy egyre inkább érdekelődni kezdenek az őket körülvevő világ iránt, a kis óvodások hatalmas mennyiségű tudnivalót szívnak magukba mindennap. A legjobban akkor tudnak figyelni, ha naponta körülbelül 11-13 órát alszanak, és esélyt adnak addig aktív elméjüknek, hogy lecsillapodjon, újratöltődjön, és készen álljon a délutánra. Már tudjuk, a nappali alvás ugyanolyan fontos lehet, mint az éjszakai. Nélküle fáradtak, morcosak, feledékenyek lesznek a kicsik, és nehezükre esik az összpontosítás” – fűzte hozzá Robert Scott-Jupp, a londoni Royal College gyermekgyógyászati továbbképző központjának kutatója.


forrás: www.hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!