4 tipp fáradt szülőknek, hogy tovább alhassanak

Forrás: ACG/Velux
A nappal együtt kelnek, és emiatt a fáradt szülők napja is korán indul. Az erős fény és a hőség bárki alvásrutinját megboríthatja, de még rosszabb lehet a helyzete azoknak a szülőknek, akik babája eleve rosszul aludt. Fontos, hogy a gyerekek szobája annyira nyugodt legyen, amennyire csak lehetséges, hiszen az segít, hogy átaludják az éjszakát, és ne ébressze fel őket az első napsugár. Így az anyukák és apukák néhány extra – és nagyon megérdemelt! – órát vagy percet tölthetnek még az ágyban. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a kicsiknek végigaludni az éjszakát.

Legyen a kicsik szobája sötét, otthonos és biztonságos!

A cirkadián ritmus nem más, mint a belső óránk, ami szabályozza az aktív és az alvással töltött óráinkat, és amit erősen befolyásol a fény és a sötét. Ezért van szüksége a gyerekeknek (és a felnőtteknek is) teljes sötétségre az alváshoz: a fény kizárásával a délutáni szunyókálás is könnyebben mehet, a gyerkőc hosszabban és mélyebben alhat, ami nemcsak a fáradt szülők szempontjából fontos, de a kicsik egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen.

 

Fotó: pexels.com/ Andrea Piacquadio

Adj nekik támpontokat!

“De hát még süt a nap!” Létezik egyáltalán szülő, aki nem hallotta még ezt a kifogást, amikor eljött a lefekvés ideje? A napi rutin általában nagyon fontos a gyerekeknek, mert segít nekik eligazodni a világban, de a hosszú, napsütéses nyári órák összezavarhatják őket – elvégre nem éjszaka szoktunk aludni? És hogy mondhatja Anya és Apa, hogy “későre jár”, ha nincs is még sötét?

Nyáron hajlamosabbak vagyunk egy kicsit lazábban kezelni a napirendünket, de érdemes megtartani legalább az esti rutin lépéseit, és esetleg az óra leolvasását is megtanítani a gyerekeknek, a kisebbeknek akár csak azt elmagyarázva, hogy amikor ide és ide ér az óra mutatója, akkor jött el az alvásidő. Meg fogsz lepődni, hogy menyivel egyszerűbb meggyőzni a kicsiket arról, hogy bújjanak ágyba, ha egyszer megismerték és elfogadták a nyári napok menetrendjét!

Játssz valami nyugtató zajt a békés hangulatért

A nyári programok túlpörgethetik a gyerekeket, és néha még a legjobban kidolgozott esti rutin sem elegendő, hogy lelassuljanak. A nyugtató, természetes hangok, mint például egy erdő hangjai, segíthetnek álomba merülni – ha megvan a lehetőséged, hogy kinyisd az ablakot és beengedd a természet hangjait a szobába, az remek, de egy fehér zaj gép is segíthet..

Fotó: pexels.com/ Dominika Roseclay

Ne engedd túlmelegedni a szobát!

Az összeizzadt lepedőn biztos, hogy csak forgolódni fognak a gyerekek ahelyett, hogy egy jót aludnának. Az ideális hőmérséklet az alváshoz valahol 20 Celsius-fok körül van, így ezt kell megcéloznotok. A légkondi működtetése persze segíthet elérni ezt a hőmérsékletet, de sok szülő érthető módon nem szeretné használni, vagy a kelleténél többet használni a drága, nem túl egészséges és egyáltalán nem fenntartható masinát, főleg nem abban a szobában, ahol a gyerekek alszanak.

A szellőztetésnek és a hővédő termékeknek köszönhetően azonban kevésbé kell a légkondira hagyatkoznod, miközben a szoba friss és hűvös maradhat. A belső árnyékolók kizárhatják vagy tompíthatják a bejövő fényt, de a külső, hővédő rolók és redőnyök a kinti kánikulától is megvédenek, mivel még az előtt megállítják a napsugarakat, hogy azok az ablaküveghez érnének.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!