Bükkszentkereszt: ember és természet harmóniája

Szerző: Szimpatika
A Magas-Tátra felől induló völgyvonulatok szélcsatornát képeznek Bükkszentkereszt felé, amelynek következtében ezen a területen különleges, nagyon tiszta levegőjű, szubalpin klíma alakult ki. Dr. Mandel Dezső tüdőgyógyász kutatásai szerint az itteni, gyógyító erejű levegő rendkívül kedvező hatással van a légúti betegségekben szenvedőkre, elsősorban az asztmatikus betegekre.

A falu körül cirkuláló szeleknek és a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően errefelé 21 nappal több a napos napok száma, mint amennyit átlagosan mérnek Magyarországon. A sok napfény hatására a növényvilág rendkívül dús és változatos, az itt gyűjtött gyógynövények hatóanyag-tartalma pedig meglepően magas. Ez egyrészt a több napsütés, másrészt a település magas fekvése következtében alakult ki, ugyanis minél magasabban található meg egy gyógynövény, annál alacsonyabb növésű, és emiatt koncentráltabb a hatóanyag-tartalma.

Az egyik legjellegzetesebb bükki gyógynövényünk a fürtös menta (Mentha longifolia), mely a Bükkben nagy mennyiségben található. Mocsaras, nedvesebb helyeket kedvelő gyógynövény. Bükkszentkereszt környékén a víznyelő területek szomszédságában és a nedvesebb erdőszéleken érzi jól magát. Magas baktériumölő és légúttisztító hatással rendelkezik, emiatt meghűlés elleni szerként használhatjuk. Magas mentoltartalma miatt nagyon kellemes ízű gyógyteát készíthetünk belőle. Gyuri bácsi, a bükki füvesember nagy becsben tartja ezt a gyógynövényt, és többször fogyasztja teáját megelőzés- és orvoslásképpen az influenzás időszakban.

A község körül nem csak a növényvilág, hanem az állatvilág is nagyon változatos. Nagy számban élnek itt a kétéltű fajok képviselői: nyári eső után tömegével másznak elő búvóhelyükről a foltos szalamandrák, hogy meztelen csigákra és rovarokra vadásszanak, az erdei patakokban, dagonyázó helyeken pedig tarajos gőtéket is találhatunk. A szubalpin klíma miatt, bár csak kis számban, de megtalálható itt az alpesi gőte is, ez a szigorúan védett kétéltű faj, amely hazánkban nagyon ritkán fordul elő. A kisebb állatok mellett nagyvadakkal is találkozhatunk. A bükki erdei utakon sétálva gyakran láthatunk legelésző őzeket, szarvasokat, és a szeptemberi időszakban a szarvasbikák bőgése tölti meg az erdő csendjét.

Erdőszéli házak udvarainak gyakori látogatói a nyestek és a rókák is. Éjszaka gyakran portyáznak ezek a ragadozók a falu körül, hátha be tudnak szabadulni zsákmányért valamelyik baromfiudvarba. Szinte minden ház udvarán találhatunk fákat, melyeken mókusok kergetőznek. A bükkszentkereszti gyógynövényház udvarán álló terebélyes fenyőfa tetejében mókusfészek található: tavaly egész nyáron át építette ezt egy mókus, hogy legyen hol tárolnia a téli elemózsiát. 

Bükkszentkereszt különleges hely, ahová érdemes az év bármely szakában ellátogatni, hogy legalább kis időre részévé válhassunk az itt élő emberek és a természet szimbiózisának.

 

forrás: https://gyorgytea.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!