Több ország is alkalmazza a hazai környezetvédelmi tudástárat

Forrás: ng.hu
Képzeljünk el egy műanyagmentes folyópartot, büfével, kempinggel: nincs eldobható műanyag tányér vagy evőeszköz, van viszont szelektív hulladékgyűjtő és tisztán tartott partszakasz.

Képzeljünk el olyan intézményeket, iskolákat, önkormányzatokat, ahol fontosnak tartják, tanítják és saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan élhetünk fenntartható és környezetkímélő módon, az általunk termelt hulladékok minimálisra csökkentésével. És ha elképzeltük, jöhet a megvalósítás!

Az INTERREG DTP Tidy up! projekt keretében, a Természetfilm.hu közreműködésével egy olyan komplex online tudástár (Hulladékcsökkentési eszköztár) lát napvilágot, amely hazánk után 6 országban lesz bárki számára elérhető és letölthető.

Az eszköztár a PET Kupa folyó menti tapasztalatai alapján, a tiszai partnerek közreműködésével készült. Célja, hogy az élővizektől, természettől eltávolodott emberek újra életük szerves részének tekintsék a folyókat. A műanyagmentes vízpart elképzeléséből nőtte ki magát a hulladékcsökkentési eszköztár, amely a folyóparti üdülőhelyek és éttermek, helyi önkormányzatok és a nagyközönség hulladékcsökkentésére irányuló erőfeszítéseit segíti elő. Regionális hulladékcsökkentő workshopok, tiszai kerekasztalok, filmvetítések támogatják az eszköztár elterjesztését.

Az ún. eszköztár tartalmaz posztereket, melyek bemutatják a hulladékcsökkentés lehetőségeit, egy kézikönyvet a hulladékmentes kezdeményezésekről, az ökolábnyom csökkentéséről, oktatási anyagot óravázlattal, előadásokkal a körforgásos gazdaságról, a szelektív hulladékgyűjtésről és újrahasznosításról.

A magyar módszertant az elkövetkező hónapokban Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Bulgáriában fogják alkalmazni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!