A kozmetikus tanácsai a karikás, duzzadt szemek ellen

Szerző: Szimpatika
Uborkaszeletek és plasztikai beavatkozások mellett létezik más megoldás is. Az arany középutat a helyes életmód, a megfelelő kozmetikumok és kezelések jelentik.

A probléma gyökere

„A szem körül jelentkező esztétikai problémák kezelése során első körben annak járunk utána, hogy mi okozhatja a panaszokat: átmeneti, tartós, vagy örökletes eredetű elváltozással állunk-e szemben” – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépségterapeutája. A szem körüli vékony, érzékeny bőr gyorsan reagál a külső-belső változásokra, így ezen a területen az alváshiány, a stressz, a dohányzás, és az évek múlása is könnyen észrevehető. Az egyéni adottságok mellett az eltérések betegségeket is jelezhetnek, így fontos, hogy figyeljünk az arcbőr, a szemek változásaira.

Táskás szemek

Ha reggelente rendszeresen duzzadt szemekkel ébredünk, annak több oka is lehet. A leggyakoribb probléma a túl kevés alvás, de az is lehet, hogy 7-8 órát töltünk ágyban, és ennek ellenére a tükörben mégsem a kipihent önmagunkat látjuk reggelenként. A szemek gyakori dörzsölése, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy az éjszakára le nem mosott smink is okozhat hasonló tüneteket.

A kozmetikus tanácsa: érdemes alvási pozíciót váltanunk, a probléma ugyanis jellemzően a hason vagy az oldalukon alvóknál jelentkezik. Háton fekve, plusz párnával a fejünket megemelve csökkenthetőek a panaszok. Javasolt az étkezésen is változtatni, ugyanis a túl sok só fogyasztása is fokozhatja a panaszokat.

 

Karikák helyett

A szemek alatti területen jelentkező sötét karika leggyakrabban örökletes tulajdonság, rendszerint a család többi tagjánál is előfordul. A kor előrehaladtával azonban enélkül is egyre több esetben megfigyelhető ez a fajta pigmentációs elváltozás. A 30-as, 40-es években a szemek alatti sötétebb terület valójában nem a bőr színének változása miatt jelenik meg, hanem az arc vonalának megváltozása miatt vetül a szemüregre árnyék, a bőr öregedésének természetes folyamataként.

A kozmetikus tanácsa: kevésbé ismert, de gyakori kiváltó ok a radikális méregtelenítés, melynek következtében szintén jelentkezhetnek a szemek alatti sötét karikák. Ezek idővel maguktól is elmúlnak. Ha ezt tapasztaljuk, a következő alkalommal fokozatosabban kell a szervezetet felkészíteni a böjtre. A szemek alatti sötét területen korrektort alkalmazva akár teljesen elfedhetjük a problémát. Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő szemkörnyékápoló terméket válasszuk. A pattanások elfedésére való korrektor például kiszáríthatja a szemek körüli érzékeny bőrt. Ha tartós megoldást szeretnénk, kozmetikai kezelésekkel is csökkenthetjük a pigmentációs elváltozást, de léteznek erre célra teljesen megfelelő, a bőrt világosító kozmetikumok is.

 

Betegségeket is jelezhet!

A hirtelen, látszólag minden ok nélkül jelentkező tünetek betegségeket is jelezhetnek. Ilyen esetben komolyabb problémák is meghúzódhatnak a háttérben:

- a szem alatti sötét karikák figyelmeztethetnek arra, hogy ideje lassítanunk – stressz, kialvatlanság, kevés folyadékbevitel, keringési probléma, esetleg vashiány is okozhatja őket;

- duzzadt szemeket pajzsmirigybetegség is kiválthat, de májproblémákat is jelezhetnek;

- a szemek körüli területen arcüreggyulladás vagy allergia következtében is duzzanat jelentkezhet.

 

www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!