Már itthon is elérhető a hidegterápia a gyógyulás és fogyás szolgálatában

Szerző: Szimpatika
A világ számos országában alkalmazzák sikerrel, de hazánkban még kuriózumnak számít a hidegterápia. A krioszaunában -180 Celsius-fokos kezelésekkel csökken a fájdalom, javul a közérzet, fokozódik a teljesítmény, megújul a bőr, és szinte észrevétlenül beindul a fogyás.

A  hidegterápia olyan egylépcsős gyógyászati módszer, amelyben az emberi test felszínének nagy részét extrém alacsony hőmérsékletű (akár -180 °C-os), gáznemű közegben hűtik le. Az 1 és 3 perc közötti kezelések alkalmával a páciens egy -120 °C és -180 °C közé hűtött kabinban tartózkodik. A sokkhatás nem azonnal következik be, hiszen a kabint előzetesen -60 °C-ra hűtik, majd rövid akklimatizálódás után a kezelő tovább csökkenti a hőmérsékletet. A kezelés során az arc felülete nincs kitéve a szélsőséges hatásnak, mivel a vendég csupán vállmagasságig tartózkodik a hidegben.


Már egyetlen hidegterápiás kezelés alatt jelentős biokémiai és hormonális változások mennek végbe a szervezetben, amelynek eredményeként megszűnhet a fáradtságérzet és az álmatlanság, a túlterhelt izmok ellazulnak, felgyorsul a bőr és a belső szervek vérkeringése.

 

Kiemelt felhasználási területek:

Fájdalomcsillapítás

A hidegterápia során az extrém hideg hatására fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hormonok szabadulnak fel. Így mindenfajta trauma, sérülés, ficam, ínhüvely-gyulladás, törés stb. esetében javasolt kiegészítő kezelésként a hidegterápia. A kezelést több órás fájdalommentes időszak követi, így jelentősen csökkenthető a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mértéke.


Reumatológiai felhasználás

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hormonok a reumás megbetegedésekben szenvedő betegeknél nem csupán a fájdalom csökkenését eredményezik, de az ízületi funkciók jelentős mértékű javulását is. A kezelést több órás fájdalommentes időszak követi. 10-20 alkalmas kúra elvégzése után akár több hónapos tünetmentességet és a szükséges gyógyszerek csökkenését tapasztalhatjuk. A hidegterápia eredményes lehet az alábbi betegségek esetén: rheumatoid arthritis, köszvény, az artrózis különböző formái, a gerinc degeneratív betegségei, nyak- és derékfájás, fibromyalgia, traumatológiai és ortopédiai műtétek utókezelése, akut és krónikus sportsérülések.


Regenerálódás, teljesítményfokozás és alakformálás

Az extrém hideg gyorsítja az izomregenerációt, növeli az izmok teljesítőképességét, javítja a keringést, aminek következtében hatékonyabbá válik a szervezet energiafelhasználása. Ennek megfelelően a sérülések hamarabb regenerálódnak, ami gyorsítja a sérülésekből történő felépülés folyamatát is.

A krioszauna nagyfokú energiaveszteséget idéz elő a szervezetben. A testsúly és a kabin hőmérsékletétől függően a páciens 1000-3000 kcal-át veszíthet egy kezelés alatt. Megfigyelték, hogy bizonyos esetekben az általános levegő-krioterápián átesett betegek 7-10 kg-ot fogynak egy 20-30 kezelésből álló ciklus alatt.


Kozmetológia, bőrgyógyászat

Általános egészségjavító hatása révén a krioszauna minden kozmetológiai technikát maximálisan támogat, emellett elősegíti olyan bőrbetegségek tünetmentesítését is, mint a pikkelysömör. A hidegterápia széles körűen alkalmazható a bőrgyógyászat terén, így az akut és krónikus gyulladásos folyamatoktól kezdve, egészen a bőrbetegségek másodlagos degeneratív eltéréseinek helyreállításáig. A klasszikus terápia és a hidegterápia hatékony kombinációja jelentős javulás hoz, pl. az ekcéma, eritematózis, szkleroderma, lichen ruber planus esetében.

Sportorvoslás

A hivatásszerűen űzött sport az emberi szervezet határainak feszegetésére kényszeríti a sportolókat, aminek következménye lehet akut és krónikus sportsérülések egyre gyakoribb és egyre súlyosabb formában való előfordulása. E sérülések megnehezítik az élsportolók edzését, és az edzésprogramok intenzitásának növelését, így egyre hangsúlyosabbá válik az akut sportsérülések ellátása és hosszú távú negatív következményeik kockázatának csökkentése.

www.oxygenwellness.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!