Csökken a palragfű pollenkoncentrációja

2011. 09. 08.
Szerző: Szimpatika
Országos szinten már csökkent a parlagfű pollenkoncetrációja, így fekete, azaz ötödik szintű riasztás már sehol sincs, a legtöbb helyen sötétbordó, negyedik szintű riasztás van érvényben - adta hírül az országos tisztiorvos Facebook-oldalán csütörtökön.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet heti jelentése szerint néhány városban az elmúlt héten tetőzött a parlagfű pollenszórása, Békéscsabán, Debrecenben szerdán, Szekszárdon csütörtökön, Veszprémben pedig vasárnap mérték az idei szezon eddigi legmagasabb. A városok többségében a hét minden (vagy legtöbb) napján nagyon magas szintet mértek.

Országos szinten már csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, a napi értékek egyre több helyen estek vissza nagyon magas szint alá.

Egerben hétfő kivételével mindennap csak magas szintet mértek, Tatabányán pénteken pedig csak közepeset - olvasható a jelentésben, de felhívták a figyelmet, hogy ez még mindig okozhat tüneteket a parlagfűre érzékeny allergiásoknál.

A parlagfű pollen riasztási rendszer (pprr) térképe alapján az ország túlnyomó részén továbbra is naponta köbméterenként kétszáz-ötszáz pollenszem lehet a levegőben, így sötétbordó riasztás van érvényben.
Ennél egy fokkal enyhébb, de még mindig a parlagfű nagyon magas pollenszórását jelző, bordó riasztás van érvényben több nagyvárosban - Zalaegerszeg, Szombathely, Győr, Salgótarján, Gyöngyös, Szeged - és környékén.

Eger és Tatabánya körzetében már csak a hatfokozatú riasztási skála szerinti harmadfokú, vörös riasztás van érvényben, vagyis naponta ötven és száz között lehet a levegő pollenszemtartalma - látható a pprr térképen.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, az úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást. A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!