Rostos vagy rosttal dúsított? Az élelmiszeripar árnyoldalai
2010. 09. 14.
Szerző: Schmelzer Tekla
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Ha a rostok kerülnek szóba, legtöbbünk rögtön a bélmozgásokra, glikémiás indexre és hasonlókra gondol, pedig a boltok polcain sok ízletes és egyben rostban gazdag élelmiszert találhatunk. De rost és rost között is nagy a különbség.

A 2009-es HealthFocus USA Trend Report felmérése szerint a vásárlók közel fele próbál meg rostdúsabb diétát tartani, és 43%-uk keresi a boltok polcain a rostban kifejezetten gazdag ételeket. Ez elég jól hangzik, főleg ha figyelembe vesszük az új rosttal dúsított termékek százait, - ha nem ezreit -, köztük tejtermékeket, joghurtokat és gyümölcsleveket.
De csak kevesen ismerik ezeknek a készítményeknek az árnyoldalait. A gond, amire a dietetikusok újonnan felhívták a figyelmet, az az, hogy nem minden rost ugyanolyan hatású. A természetes rostokban gazdag élelmiszerek (pl. gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák) jótékony hatásai közel sem megegyezőek a rosttal dúsított ételekével.
A rostadalékokként használt anyagok, mint az inulin, maltodextróz és polidextróz sem azokat a hatásokat nyújtják, mint a természetes rostok.
A rostbevitel ajánlott mennyisége 14 gramm 1000 kalóriánként, de legtöbbünk egész nap sem fogyaszt ennyit, de még az ajánlott mennyiség felét sem. Pedig a rostok több szempontból is fontosak számunkra.
Nézzünk néhányat ezek közül:
Elősegíti az emésztést: több mint száz tanulmány mutatta ki, hogy a rostdús étkezés jótékonyan hat az emésztőrendszer egészségére
Véd a szívbetegségek ellen: a zsírban és telített zsírsavakban szegény, ám oldódó rostokban gazdag étrend segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét ezzel mérsékelve a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. Több tanulmány kimutatta, hogy a rostdús diétát tartók közül sokkal ritkábban fordultak elő ilyen panaszok.
Rákmegelőző hatású: a rostok segítenek néhány rákfajta megelőzésében. Néhány tanulmány összefüggést mutatott ki a rostgazdag diéta és a mellrák előfordulása között, de ezt a feltétezés még nem nyert hivatalos igazolást.
Vércukorszint karbantartó: néhány tanulmány az is kimutatta, hogy a rostok csökkentik a szénhidrát – tartalmú ételek felszívódásának idejét az emésztés ütemének lelassításával.
Testsúly – kontroll: több kutatásban bizonyosságot nyert, hogy azoknak, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak alacsonyabb a testzsír – százalékuk, mint azoké akik kevesebb ilyen ételt esznek. Ráadásul a Tufts Egyetem Kutatói egy kísérlet alapján kimutatták, hogy azok a nők, akik a napi menüjükhöz 14 gramm rostot kaptak kiegészítésként, majd két kilogrammot fogytak egy hét alatt.
Természetes rostban gazdag ételek
Danielle LaFata dietetikus azt tanácsolja a klienseinek, hogy „mindig nézzenek a címke mögé, és bizonyosodjanak meg abban, hogy az étel, amit fogyasztanak nem tartalmaz túl sok finomított cukrot, mesterséges ízfokozót és tartósítószert. Sokkal egészségesebb, ha egy gyümölcsöt vagy néhány szem mogyorót veszünk magunkhoz, hogy biztosítsuk a napi rostadagunkat, mintha egy olyan ételt fogyasztanánk, aminek az összetevőinek listája tíz sor hosszú."
Egy dolgot viszont senki sem vitat, azt, hogy egyetlen új, rosttal dúsított étel sem helyettesíthet egy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott diétát, amit kiegészíthetünk, néhány, az alább felsorolt, természetes rostokban gazdag finomsággal :
Mandula
Alma
Narancs
Banán
Brokkoli
Körte
A cikkben hivatkozott linkek:
„Tájoló” kvíz
Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!
E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!
A nyitólapról ajánljuk
Januári akció
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
Friss cikkeink
- A szén-dioxid gázfürdő hatásos lehet az érbetegségek ellen
- Új gyógyszerforma segíthet a csontritkulás kezelésében
- A kamaszok is nehezen élik meg a karanténidőszakot
- Hagyjuk-e sírni a babát?
- Ételmaradékok segíthették a kutyák háziasítását
- Egyre kevésbé ellenállóak a paradicsompalánták
- Megfejtették a galápagosi élővilág gazdagságának titkát
- Tényleg öröklődnek a fogászati problémák?
- Mi a betegjogi képviselők szerepe?
- A rákos sejtek képesek hibernálódni a kemoterápia alatt
- Kerítések keserítik meg a vándorló állatok életét
- Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után
Hírlevél feliratkozás
Aktuális magazinunk

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el