Ha biztosan le akarsz fogyni...

2011. 07. 24.
Szerző: Szimpatika
A táplálkozással foglalkozó szakemberek szerint van egy minimális kalóriamennyiség, aminél kevesebbet egyetlen fogyókúrában sem szabadna fogyasztani. Ez az az energia, ami ahhoz kell, hogy ha az ember semmit nem csinál, csak naphosszat fekszik, egyáltalán életben maradjon. Ennek mennyisége – amely függ nemtől, kortól, testmagasságtól, sőt, a testtömegtől is – átlagosan 1500-1700 kcal.
Az elhízás kezelésével foglalkozó orvosok mindenkinél ennek kiszámításával kezdik a kúrát. A kiszámított érték alá menni azért nem célszerű a fogyókúrában, mivel a szervezet azonnal védekezni kezd, és két hét alatt akár 15-20 százalékkal is csökkenti nyugalmi anyagcseréjét. Kialakul a nyugalmi anyagcsere zavara.


Előfordul, hogy azoknál az embereknél, akik szinte egész életükben fogyókúráznak, azzal kell kezdeni a kúrát, hogy az orvos előírja neki, tíz napig fogyasszanak napi 2000 kcal-t: azért, hogy a notórius fogyózó visszatornázza a nyugalmi anyagcseréjét. Utána kezdődhet a valódi kúra. A jojó másik oka, hogy a fogyókúra alatt a zsírképzést és zsírraktározást elősegítő enzimek nem működnek. Amikor azonban a fogyózó újra „normálisan” eszik, akkor ezek az enzimek „kiéhezve” várják a zsiradékot, és ezt intenzíven azonnal be is építik a zsírszövetbe. A nyugalmi anyagcsere-szükséglet alá azért sem szabad menni, mert éhezéssel minden leadott kiló egy része zsír, egy része víz, egy része pedig, sajnos, az izomfehérjéből származik: vagyis az aktív testszövet is csökken. A kelleténél gyorsabb fogyókúra azért veszélyes, mert ebben az esetben a fehérjevesztés sokkal nagyobb arányú, mint a lassú fogyáséban. A koplaló szervezet idővel rákap a máj cukorkészletére. Ha elfogy a tartalék, a szervezet az izomfehérjékből kezdi el gyártani a cukrot. Négy-öt nap után pedig elkezd takarékoskodni a fehérjékkel, és megkezdi a tartalék zsírok felhasználását. Fizikai munkával fel lehet gyorsítani a zsírégetést, és megnövelt fehérjebevitellel, amely fogyókúra esetén 1 gramm testsúlykilogrammonként, meg lehet akadályozni az izmok leépülését. A koplalókúrákban azonban a szervezet nem jut hozzá a szükséges mennyiségű fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A jól tervezett fogyókúra ezért nem éhezésre van építve, hanem a mozgás és a felvett energia arányának helyes megválasztására. Ahhoz azonban, hogy az anyagcsere a zsírraktárakat is megmozgassa, húszperces folyamatos mozgásra van szükség, mégpedig rendszeresen.

A koplalós fogyókúrák azért is rosszak, mert hatásukra méreganyagok, bomlástermékek keletkeznek, hiszen a szervezetnek a saját anyagait kell lebontania ahhoz, hogy energiát nyerjen. A koplalás ötödik-hatodik napján kialakul egy toxikus állapot, s ez nem egészséges. Ha valaki mégis a böjtöléssel való fogyáshoz ragaszkodik, okosabb, ha léböjtkúrát tart, vagy gyümölcsnapokat iktat be étrendjébe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!