Diéta mellett is bátran ehetjük

2009. 01. 06.
A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és temesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari, készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrátot, B-vitamint és kevesebb C-vitamint is tartalmaznak. Erdély egyes vidékein murok a neve.
Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták, friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták, vermelve, homokba rakva – jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség, ízesítője, vagy díszítője is lehet, egyben a nyulak kedvenc eledele.

Legértékesebb biológiai hatóanyaga a béta-karotin, mely egyben a sárga színért is felelős. A zöldségek, sőt még a gyümölcsök között is a sárgarépa karotintartalma a legmagasabb: mennyisége fajtánként és évjáratonként is változó, 6-15 mg / 100 g között mozog. A korai fajták karotintartalma általában kisebb, mint a későbbieké. A béta-karotint - hasonlóan az E- és C-vitaminhoz, valamint a szelénhez és a cinkhez - antioxidánsként tartjuk számon. Szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, melyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért.

A sárgarépa élelmi (diétás) rosttartalma is jelentős, 3-4 százalék, ennek több mint fele vízodékony pektin, ebből adódik a bélműködésre gyakorolt kedvező hatása. Vízkötő képessége, gélképző hatása az epesavak és a toxikus anyagok megkötését eredményezi. Az epesavak felszívódásának gátlása csökkenti a szérum koleszterinszintjét, a toxikus anyagok megkötésének hasmenés diétás kezelésében van jelentősége. Mivel vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz a sárgarépa hasznos tulajdonságai is érvényesülnek az emésztés folyamatában. A széklet tömegének növelése, tranzitidő csökkentése, felszívódásgátlás, vagyis rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.

Mindezeken túl a sárgarépa kellemes ízű, rengeteg formában felhasználható. Alacsony energiaértéke, a 218 kJ (52 kcal) is hozzájárul ahhoz, hogy számos diétában fogyasztható, így pl. fogyókúrában, szív- és keringési betegségekben. Kedvező rosttartalma lehetővé teszi, hogy emésztőszervi megbetegedésekben is adható legyen. Mivel C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható (20 mg /100 g), és illóolaj-tartalma miatt íze igen kellemes, a legtöbb diétás étrendben fogyasztható, hasznos nyersanyag.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!