Most már vérnyomást is mér a fodrász

2010. 11. 11.
Szerző: Szimpatika/MTI
Eredményesebbnek bizonyult az "orvosfóbiás" amerikai férfiak vérnyomásának karbantartása, ha a borbélynál ellenőrzik azt - állítják kutatók.
A BARBER-1 elnevezésű vizsgálat szerint az afroamerikaiak hajlamosabbak magasvérnyomás-betegségre, mint a fehér bőrű népesség tagjai, ugyanakkor orvoshoz ritkábban járnak.

Ennek megfelelően körükben az agyi katasztrófa lényegesen gyakoribb. A feketék lakta városnegyedekben a fodrászüzlet sajátos klub: saját közönsége van, ahol baseballmeccsek eredményétől a politikáig mindent megbeszélnek. Ronald G. Victor és munkacsoportja Los Angeles szívgyógyászati központjában úgy gondolta, hogy a férfi hajszalonok a magas vérnyomásban szenvedők gondozásának is legjobb színhelyét jelenthetnék.

A vizsgálatban részt vevő borbélyüzletekben minden vendégnek fölajánlották, hogy megmérik a vérnyomását. Ha az magasabb volt, mint a normál érték, a mért eredményt bemutató kártyával a vendéget az illetékes háziorvoshoz irányították, de elérhetők voltak szakképzett asszisztensek is az ellátás folytatására.

A vendégeknek adott kártya további adatok gyűjtésére alkalmas vérnyomásnapló volt. A kártyával ellátott vendégeknek ingyenes volt a hajvágás, de a tanulmányban részt vevő fodrászoknak is megérte az egészségügyi tevékenység.

A borbély a vérnyomás megméréséért három dollárt kapott, ha pedig a kártya kitöltésével az orvoshoz küldte a pácienst, az ötven dollárt jelentett. A rendszeres vendégek magas vérnyomása tíz hónap alatt átlag nyolc higanymillimétert csökkent azokéhoz képest, akik csak a szokásos ellátást kapták, vagyis szórólapot, mely a magas vérnyomás kezelésének fontosságát ismertette.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!