A sorozatfüggőség ragályos betegség

Szerző: Szimpatika
Egy amerikai vizsgálat szerint azokat a fiatalokat érinti rosszul, ha kedvenc sorozatuk befejeződik, akik nem csupán időtöltésre és kikapcsolódásra használják a televíziót, hanem érzelmileg is kötődnek néhány sorozatbeli karakterhez.
Amerikai kutatók szerint az új tanulmányuk megmutatja, hogy milyen komoly hatással van sok ember életére a média. A 2007–2008-as amerikai forgatókönyvírói sztrájk idején a vizsgálatban részt vevő fiatalokról kiderült, mennyire rosszul érintette őket, mikor új epizódok helyett ismétléseket kezdtek sugározni a televíziók.

Leginkább azokat a fiatalokat érintette rosszul a kedvenc sorozataik hiánya, akik nem csupán időtöltésre és kikapcsolódásra használták a televíziót, hanem akik egyfajta társaságként, baráti kapcsolatként tekintettek a tévére, és akik érzelmileg is kötődtek néhány sorozatbeli karakterhez – nyilatkozta Emily Moyer-Guse, az Ohiói Állami Egyetem kommunikáció szakos docense, az egyetem sajtóközleményében.
A felmérést készítő kutatók 403 főiskolai hallgató tévénézési szokásait mérték fel online kérdőíveken keresztül. Azokat a fiatalokat, akik a televízió segítségével tudtak csak kikapcsolódni, vagy a valóság elől néha a tévéhez menekültek, vagy a televízióra társként tekintettek, sokkal jobban megviselte a kedvenc tévéműsoruk „elvesztése”, mint azokat, akik pusztán egyfajta időtöltésnek fogták fel a televíziózást, állítják a tanulmány szerzői. „Habár a résztvevők egy részét rendkívüli mértékben kiborította, hogy nem láthatja többé kedvenc műsorát, azért az érzést nem lehet összehasonlítani például egy szakítással, vagy egy jó baráti kapcsolat megszűnésével. Van valamiféle hasonlóság a valós emberekhez és a filmbeli karakterekhez fűződő viszonyuk között, de azért a ragaszkodás intenzitása nagymértékben eltér” – mondta Moyer-Guse.
A kutatók megállapítottá továbbá, hogy a sorozatfüggőkkel együtt élők is rákapnak idővel valamelyik sorozatra. A függőség tehát ragályos.
Az is kiderült, hogy új sorozatrészek hiányában a legtöbb ember ismétléseket kezdett nézni, és több időt töltött az interneten, ahelyett, hogy a sok felszabadult időt a szeretteivel töltötte volna, vagy esetleg mozogni kezdett volna.
A tanulmány a Mass Communication and Society című folyóirat áprilisi számában jelent meg.

medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!