Virágot az ápolóknak!

2021. 05. 28.
Nem igaz ám, hogy ha maszk van az emberen, akkor nem hallani, mit motyog magában. Ezt már többször is megállapította dr. Shüleky Ferdinánd történész professzor az utcán sétálva vagy a boltban sorban állva.

Most viszont a rendelő várójában üldögélt és kifelé bámult a hol résnyire nyíló, hol visszacsukódó ajtón, melyen épp Mártika néni próbálta bepréselni magát a hatalmas csokor virággal, amit két kézzel szorított a kabátjához. Mondanom sem kell, hogy ő volt az, aki a maszkja alatt csúnya szidalmakat eregetett a világba, főleg a nehéz ajtóra vonatkoztatva, ami nem engedte őt belépni a rendelőbe.

– Segíthetek? – lépett oda Shüleky professzor, és kitárta az ajtót.

– Na végre, hogy beenged valaki, azt hittem, már örökre idecsíp ez a ronda kapu! – morogta Mártika és fellélegzett, ahogy végre bejutott a váróba. A virágcsokrot óvatosan lehelyezte két székre, aztán elkezdte kigombolni a kabátját.

– Kezét csókolom! – mondta a professzor, és kicsit meg is hajolt hozzá, így szokták ezt régen az úriemberek.

– Na, jó napot! – felelte félvállról Mártika és leült. Nagyot sóhajtott is hozzá.

– Virágot hozott? – kérdezte a professzor, csak hogy fenntartsa az intelligens társalgás folyamát.

– Láthatja! – bökte oda Mártika, mert még mindig csipkedték belülről a maszk miatt bent rekedt szitokszavak, amiket bár az ajtónak szánt, mégis mély nyomot hagytak benne. – De nem magának! Lilla nővérnek!

– Lilla nap van? – kérdezte Shüleky tanár úr.

– Nincs – mondta Mártika. – Viszont nem kellene elfelejteni, hogy május 12-én van a nővérek és ápolók világnapja! – És becsmérlően pillantott a történészre.

Dr. Shüleky ettől az információtól egészen felvillanyozódott. – Ó, valóban! Hogy is felejthettem el! – kapott a homlokához. – Május 12-e az ápolók nemzetközi napja! 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, hogy megmentsék a sebesülteket! Úgy is nevezték, a Lámpás Hölgy, mert éjszaka is fáradhatatlanul járta a kórtermeket. Aztán később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékeznek május 12-én, és megannyi társára az egész világon, akik ma is helytállnak erő felett.

– Igen, bravó… – élcelődött Mártika. Ebben a pillanatban belépett egy kerekded, édes asszonyka is, Shüleky doktor fogalmazta így magában, mert bár nem szerette megítélni az embereket a külsejük alapján, de ez a nőcske kétségtelenül felvidította a szívét. Csupa mosoly volt az arca, a lénye, még a szoknyáján is, mintha mosolygó szájak volnának. Nála is volt egy csokor.

– Látja? Ez a hölgy bezzeg tudja! Csak a férfiak felejtik el az ilyesmit! – mondta Mártika ujjával a hölgy felé bökdösve.

– Mit tudok? – nevetett a hölgy és körbenézett.

– Hát, hogy milyen nap van ma. Ezért hozta a virágot.

– A nővérek világnapja! – tette hozzá dr. Shüleky, hogy alul ne maradjon már megint.

– Nem, azt nem tudtam – felelte a nő –, ezt a virágot a névnapomra kaptam valakitől. Merthogy ma Gyöngyi napja van.

– Fogadja jókívánságaimat! – állt fel egy pillanatra dr. Shüleky.

– Köszönöm – felelte Gyöngyi.

– Akkor viszont Lilla nővér kapná azt a gyönyörű, hatalmas csokrot? Már, ha bent lenne.

– Nincs bent? – kiáltotta Mártika.

– Nincs, sajnos – válaszolta Gyöngyi. – Elkapta a vírust. Másvalaki helyettesíti.

– Hát az meg hogy lehet? Az egészségügyisek rég be vannak oltva! – dühöngött Márta néni.

– Igen, de attól még elkaphatja az ember. Lilla elkapta.

– Reméljük, hamar felépül – szólalt meg dr. Shüleky. – Hiszen erős és fiatal.

– Igen, de úgy le van strapálva szegény – folytatta Gyöngyi. – Régebben kórházban dolgozott a férjével együtt, aki szintén ápoló. De képzeljék csak el, szinte sosem találkoztak, mert a gyerekeik miatt váltott műszakban voltak. Amikor a férj dolgozott, Lilla volt otthon a gyerekekkel, amikor Lilla dolgozott, akkor meg a férje.

– Jaj, szegénykém! – szipogott Mártika.

– Nehéz életük van az ápolóknak! – folytatta Gyöngyi. – És a pénzük is milyen kevés.

– Ne is mondja! – sóhajtott Mártika.

– Ezt a munkát csak elhivatottságból lehet csinálni. Senki nem marad ezen a pályán, aki nem elhivatott – bólogatott Gyöngyi.

– Hát nem, az már igaz – mondta Shüleky.

– Bizony, hogy nem! – tette hozzá Mártika. Aztán felpattant, és már vette is a kabátját.

– Elmegy? – kérdezte Gyöngyi.

– Igen, mert képzelje csak, eszembe jutott a Mónika! Neki fogom odaadni ezt a csokrot.

– Milyen kedves! Ő is ápolónő? – kérdezte tiszteletteljes hangon dr. Shüleky.

– Nem kifejezetten. A fodrászom! Viszont most volt a névnapja. Na, minden jót! Mártika megragadta a kilincset, és egy húzásra kirántotta a nehéz ajtót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!