Jupiterhez hasonló bolygókra bukkantak

Forrás: ng.hu
Az objektumok sok szempontból hasonlítanak a Naprendszer legnagyobb bolygójára, de felszínükön szélsőséges forróság uralkodik.

Egy nemzetközi kutatócsoport négy új forró Jupitert azonosított a Next Generation Transit Survey (NGTS) keretében. A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, az érintett objektumok legalább 10 százalékkal nagyobbak a Jupiternél, tömegük viszont kisebb. A forró Jupiterek sok szempontból hasonlítanak a Naprendszer legnagyobb bolygójára, de kevesebb mint tíz nap alatt kerülik meg csillagukat, a közelség miatt pedig felszínükön szélsőséges forróság uralkodik.

Rosanna H. Tilbrook, a Leicesteri Egyetem munkatársa és kollégái az NGTS teleszkóphálózatát használták a vizsgálat során. A 2017 augusztusa és 2018 augusztusa közötti adatgyűjtés során a csillagok előtt elhaladó exobolygók nyomait keresték, a négy észlelést utóbb a Dél-Afrikai Csillagászati Obszervatórium és a NASA TESS űrszondájának segítségével igazolták.

Az új égitestek az NGTS-15b, 16b, 17b és 18b jelet kapták, mindegyik G típusú, fősorozatbeli csillag körül fekszik, keringési idejük pedig legfeljebb öt nap. Az objektumok közül a legkisebb az 1,1 Jupiter-átmérőjű NGTS-15b. Ez az égitest 3,27 nap alatt kerüli meg gazdacsillagát, amely 3,28 milliárd éves, és a Napra emlékeztet. Az exobolygó és rendszere 2600 fényévre található.

A legnagyobb bolygó az 1,3 Jupiter-átmérőjű NGTS-16b, amelynek tömege csupán 0,67-szerese a Naprendszer gázóriásáénak. Az égitest keringési ideje 4,84 nap, gazdacsillaga 1,21 napátmérőjű, és 10,29 milliárd éves. Az objektum 2900 fényévre fekszik.

A szakértők úgy vélik, hogy mind a négy exobolygó felfúvódott az extrém sugárzás miatt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!