Nagy sebességgel keringő bolygót fedeztek fel

Az égitest elképesztő sebességgel kering a 122,5 fényévre található csillaga körül.

Csillagászok egy csoportja a NASA TESS műholdját használva észlelt egy Naprendszeren kívüli bolygót, egy úgynevezett exobolygót. A felfedezésről beszámoló tanulmány alapján a TOI-1685b jelű égitest egy szuperföld, amely nagyjából 70 százalékkal nagyobb a bolygónknál, és kifejezetten gyorsan, 0,67 nap alatt kerüli meg csillagát.

A TESS a Nap közelében vizsgálja a 200 ezer legfényesebb csillagot az előttük elhaladó bolygók jelei után kutatva. Eddig mintegy 2500 lehetséges bolygójelöltet azonosított, ezek közül 113 létezését igazolták.

Paz Bluhm, a Heidelbergi Egyetem munkatársa és kollégái olyan 2019. november 28-a és december 23-a közötti adatokat elemeztek, melyek a TOI-1685 jelű M típusú törpére vonatkoznak. A megfigyelések alapján a rendszerben egy bolygó kering, a későbbi vizsgálatokkal pedig sikerült megerősíteni az objektum jeleit. Az égitest 1,7 földátmérőjű, tömege pedig 3,78-szerese bolygónkénak.

Úgy tűnik, a TOI-1685b a legkisebb sűrűségű ultrarövid periódusú bolygó, amelyet M típusú törpe körül valaha felfedeztek. Az adatok alapján az is megállapítható, hogy az objektum felszínén elképesztő forróság, közel 800 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik.

A csillag, amely mellett az exobolygó található, 122,5 fényévre fekszik. A TOI-1685 meglehetősen fiatal, 0,6-2 milliárd éves lehet. A csapat arra gyanakszik, hogy a rendszerben legalább még egy bolygó van, amely 9,02 nap alatt kerülheti meg a központi objektumot. Ennek igazolásához további elemzésekre lesz szükség.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!