2027-ben megnyílhat az első űrhotel

Egyre kevésbé tűnik sci-finek, hogy az emberek egy nap az űrben nyaralhassanak.

A kaliforniai Gateway Foundation vállalat már 2019-ben bemutatott egy űrhoteltervet, amelyet akkor Von Braun Állomásnak neveztek. A 24 modulból álló űreszközt 2027-ben nyitották volna meg. Akkor az ötletet sokan nem vették komolyan, de úgy tűnik, a terv az elmúlt években tovább formálódott.

Fotó: GATEWAY FOUNDATION

A közelmúltban kiderült, hogy a koncepció immár Voyager Állomás néven fut, és az Orbital Assembly Corporation fogja megépíteni az űrhotelt. Az újonnan létrehozott céget John Blincow egykori pilóta vezeti, aki egyben a Gateway Foundation feje is. Blincow a CNN Travelnek egy interjúban azt nyilatkozta, a világjárvány lelassította a projektet, de az űrhotel építése már 2026-ban megindulhat, 2027-ben pedig megérkezhetnek az első lakók. Mint kiemelte, fel akarják hívni a közönség figyelmét arra, hogy az űrutazás aranykora egyre közeledik.

Tim Alatorre, az Orbital Assembly Corporation mérnöke 2019-ben azt mondta, a hotel belső terét a 2001: Űrodüsszeia című film ihlette. A műben Stanley Kubrick azt próbálta bemutatni, hogy milyen ne legyen a jövő űrutazása, Alatorre és társai pedig erre válaszul igyekeztek egy nem steril és hideg környezetet alkotni. Ha a Voyager Állomás valóban megvalósul, az idelátogatók luxuskörülmények között időzhetnek majd. A tervek alapján a kerékszerű űrhotel forgása szimulált gravitációt hoz létre. Középen mikrogravitáció uralkodik majd, ahogy azonban kijjebb halad az ember, egyre földibbnek fog tűnni a környezet.

Az eredeti név Wernher von Braunra (1912-1977), a rakétatechnológia német úttörőjére utalt. A választás igen vitatott volt, hiszen a szakember a második világháború alatt a náci Németországot segítette. A névmódosítás részben ennek tudható be.

Nem a Gateway Foundation az egyetlen, amely igyekszik fellendíteni az űrturizmust. Többek közt a Virgin Galactic és a SpaceX is élen jár ezen a területen, Blincow pedig nem zárja ki, hogy ez utóbbi vállalattal később együttműködjenek majd. A Gateway Foundationnél arra törekednek, hogy az űrutazások árát a szélesebb közönség számára is elfogadhatóvá tegyék.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!