Látta már Magyarországot az űrből?

Forrás: ng.hu
A Földmegfigyelési Információs Rendszernek (FIR) köszönhetően hazánk is megfigyelhető az űrből, amely az élményen túl számos előnnyel jár a lakosság számára is.

Nem is gondolnánk, hogy a műholdak mára mennyire szerves részét képzik életünknek. Habár láthatóvá csak éjszaka vállnak a felhőtlen égbolton – lassan mozgó fényes pontként –, olyan információkat szolgáltatnak, melyek átszövik mindennapjainkat. Azért használhatunk GPS-t, mert a műholdak meghatározzák helyzetünket. S ki ne hallgatná meg az időjárás előrejelzést, mikor szabadtéri programot tervez? Számos mára megszokottá vált kényelmi szolgáltatást nap mint nap igénybe veszünk, melyeket ezeknek a csodás műszereknek köszönhetünk. A közigazgatás terén olyan elemzések végezhetők az általuk szolgáltatott adatokból, melyek korszerű alkalmazásához szükséges rendszerek kiépítése elengedhetetlenné vált napjainkra. Gondoltad volna, hogy ma már pár kattintást követően Magyarországot is szabadon böngészheted az űrből?

Az Európai Űrügynökség 1998 óta készít átfogó adatbázist Európa környezeti állapotáról a Kopernikusz program keretein belül. A program szolgálatában a Sentinel műholdcsalád áll, mely részletes információval szolgál a Föld teljes egészéről. A rendszeresen készülő műholdfelvételek a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vízügy, környezetvédelem és katasztrófavédelem terén rendkívül hasznos információkkal szolgálnak. Vizsgálhatjuk az erdőborítottság változását vagy lehatárolhatunk vízzel elöntött területeket. Segítik az árvízvédelmi készültség elrendelését, sőt megállapíthatjuk az eddigi tendenciákat és megelőzhetjük a későbbi katasztrófákat.

Hazánk 7,35 milliárd forint értékű vissza nem terítendő támogatásban részesült az Európai Uniótól, hogy létrehozza a Kopernikusz programba integrálva a Földmegfigyelési Információs Rendszert (FIR). A FIR biztosítja a hozzáférést a Sentinel műholdfelvételekhez és az azokból származtatott adatokhoz, továbbá számos szolgáltatást kínál a felhasználóknak. Ezeket az eFöld Portálon keresztül kutatók, közigazgatási szereplők, vállalkozások és magánszemélyek egyaránt térítésmentesen vehetik igénybe. A műholdfelvételek böngészése és az adatok letöltése mellett elektronikus formában közigazgatási eljárások indítása is lehetséges. A FIR lehetővé teszi, hogy szaktudás nélkül is könnyedén élvezzük a 20. század egyik legnagyobb csodáját, a műholdak által készített műholdfelvételeket és az azokból kinyerhető megannyi információ tömkelegét.

A FIR projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség irányítása alatt valósul meg, együttműködésben a Lechner Nonprofit Kft.-vel, a NISZ Zrt.-vel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!