Mit jelez a fáradtság?

2010. 10. 12.
Szerző: Schmelzer Tekla
Miért vagyok ilyen fáradt? Sokan tesszük föl a kérdést nap mint nap. Mikor már a második emelet is a Mount Everest csúcsának tűnik, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mi állhat a háttérben.
„ Akár újonnan jelentkező vagy régóta tartó, hullámokban előtörő vagy az egész napot megkeserítő a krónikus fáradtság olyan más komolyabb orvosi problémák előjele is lehet, mint a szívbetegségek vagy az anémia" – mondta dr. Lori Mosca a New Yorki Presbiteriánus Kórház kardiológusa. „ Sok nő nem érzi szükségesnek, hogy megemlítse az orvosának ezen problémáit. Viszont ha a fáradtsága nem múlik záros időn belül, mindenképpen keressen fel egy doktort."

A belgyógyász az első kivizsgáláskor az olyan elsődleges gyanúkat zárja ki, mint az inszomnia(alvászavar), stressz, alvási apnoé, depresszió és cukorbaj. Ha minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult, mindenképpen kérjen még alaposabb kivizsgálást, hátha a baj mélyebben rejlik.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy nyakunk aljánál, a légcső illetve a gége alatt elhelyezkedő mirigy, ami körülbelül akkora, mint a csomó a csokornyakkendőn. Ez a mirigy termeli a tiroxint és a trijód- trionint. Ha ezen két hormon termelése lecsökken – ami a középkorú nők 12 – 15 százalékánál előfordul – akkor a szervezetünk működései is lelassulnak – mondta dr. Alan Farwell, az Amerikai Pajzsmirigy Egyesület elnöke. Ennek az eredménye lehet a csökkent állóképesség és a tunya agy.

Miért kerülheti el a figyelmünket: Néhányan különösen érzékenyek a tiroxinkoncentráció változásaira, még akkor is, ha nem abnormális a változás. „70 év felett a nők 25 százalékának lehet klinikai határérték alatti vagy közepes fokú hypotirózisa" – mondta dr. Farwell

Egyéb tünetek: Hízás, állandó hideg érzet, száraz haj és bőr, székrekedés, depresszió

Vizsgálatok: a vérben az orvos megvizsgálja a tiroxin és a pajzsmirigyserkentő – hormon (TSH) szintjét. Magas TSH és alacsony tiroxin szint hypotirózisra utalhat, ám nem árt odafigyelni akkor sem, ha a vizsgálat magas TSH és normál tiroxin szintet mutatott ki, ugyanis ez a mérsékelt hypotirózis jele lehet, ami ugyancsak kezelésre szorul.

Kezelés: Mesterséges tiroxinbevitel

Szív és érrendszer

Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a kimerültség a szív és érrendszeri betegségek egyik legfőbb tünete a nők körében. Egy vizsgálat során, ahol 515 szívinfarktuson átesett nőt vizsgáltak, 70 százalékuk számolt be szokatlan kimerültségről hetekkel az infarktus előtt.

Miért kerülheti el a figyelmünket: Tízből csak egy nő gondolja úgy, hogy a szívinfarktus fenyegeti.

Egyéb tünetek: légszomj, emésztési zavar, fájdalom a vállban, a mellkasban vagy az állkapocsban, de néhány nőnél semmiféle tünet nem jelentkezik.

Vizsgálatok: Az orvos terheléses vizsgálatot vagy angiogramos szűrést fog kérni, ha a szív érrendszerében gyanít problémát. Mivel azonban ezek a tesztek nem mindig pontosak további vizsgálatokra küldheti a beteget. Továbbá ellenőrzi a koleszterinszintet,vérnyomást és a vércukorszintet, ugyanis a diabétesz növeli a szívinfarktus kockázatát.

Kezelés: a lehetséges kezelések között szerepelhet a koleszterincsökkentők és az olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mint például a diuretikumok. Továbbá nem árt áttérni egy szívbarátabb diétára és egy kis testmozgást is beiktatni a mindennapjainkba.

Vashiány

Az erős menstruáció, a terhesség, a vörös hús kiiktatása az étrendünkből vagy a teljes vegetarianizmus mind kimerítheti a testünk vasraktárait, ami aztán vérszegénységhez is vezethet.

„Azok a vörösvértestek, amik nincsenek elég vasionnal támogatva nem tudnak megfelelő mennyiségű oxigént szállítani a testünk sejtjeihez" - magyarázza dr. Rebecca J. Stoltzfus a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora. Az izmok elgyengülnek és az agyműködésünk is lelassul. Ötből egy nőnek, a várandósak pedig közel felének alacsony a vasszintje.

Miért kerülheti el a figyelmünket: ha a vérvizsgálat alkalmával az eredményeink a megfelelő értékek alsó határát súrolják, nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk kezelésre. Tanulmányok kimutatták, hogy az orvos felügyelete mellett végzett vasutánpótlás eredményesen enyhíthet a fáradékonyságon.

Egyéb tünetek: sápadtság, gyors szívverés, ingerlékenység

Vizsgálatok: a hemoglobin és hematokrit értékekből kiderülhet a vasban dús, oxigénszállító hemoglobin száma és a vörösvértestek értéke. Ezenkívül nem árt, ha az orvos megvizsgálja ezek színét és formáját, ugyanis a kicsi és halvány színű hemoglobin bajt jelenthet. Kérjük meg az orvosunkat, hogy végezzen szérum ferritin tesztet is – ennek szintje jelzi a szervezet vastartalmát.

Kezelés: általában vasutánpótlást és vasban gazdag diétát írnak elő

Forrás: oprah.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!