Tárgyaink nehezebbek, mint a Föld összes élőlénye együttvéve

Szerző: MTI
Az emberek által, világszerte előállított tárgyak tömege első alkalommal szárnyalhatja túl a Föld összes élőlényének tömegét egy becslés szerint.

Az ember által alkotott tárgyak tömege az elmúlt 100 évben 20 évente megduplázódott, ilyenek például a műanyag tárgyak, épületek, utak és gépek. Ugyanakkor a 3000 évvel ezelőtt elkezdődött mezőgazdasági tevékenység óta a növényi biomassza tömege 2000 milliárd tonnáról 1100 milliárd tonnára csökkent.

Ennek oka a talaj mezőgazdasági kihasználása és a fakitermelés. Másik oldalon pedig növekszik a termelés és jellemzővé válik a tárgyak felhalmozása – áll az izraeli kutatók tanulmányában.

Ron Milo, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója munkatársaival 1900-tól napjainkig vizsgálta a biomassza és az ember által előállított dolgok tömegének globális változását.

Miközben a biomassza zsugorodik, az úgynevezett antropogén massza egyre gyorsabban növekszik. Az utóbbiból – amely a 20. század elején még csak 3 százalékát tette ki a biomasszának – nagyjából több mint 30 milliárd tonnányi termelődik évente. Ez azt jelenti, hogy a világon élő minden ember számára minden héten a súlyának megfelelő mennyiségű tárgy keletkezik.

Ha a jelenlegi irány folytatódik, az ember alkotta tárgyak tömege 2040-re eléri a 2-3 ezer milliárd tonnát, vagyis akár több mint kétszerese lehet az élőlények tömegének. Az izraeli szakértők munkájukban hangsúlyozzák, hogy nagyon nehéz a biomassza és az ember alkotta massza arányának fordulópontját időben meghatározni, de a becslések szerint 2020 lehet ez az év. Természetesen lehetetlen megmérni a Földön ezeket a tömegeket, tehát a bemutatott számok a legjobb becsléssel is megengednek plusz-mínusz 6 éves csúszást – mondta Milo.

A szakértő szerint ez az első kutatás, mely összehasonlítja a biomassza és az antropogén massza tömegét. „Reméljük, hogy ha a saját szemünkkel látjuk ezeket a sokkoló számokat, emberi fajként felelősséget tudunk vállalni” – mondta a tudós.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!