Környezetbarát-e az organikus hús?

Nem kérdés, hogy a klímaváltozás elleni harcban az élelmiszeriparnak is át kell alakulnia.

A Müncheni Műszaki Egyetem, a Greifswaldi Egyetem és az Augsburgi Egyetem csapata szerint az organikus húsok létrehozásával hasonló mennyiségű üvegházgáz keletkezik, mint a hagyományos húskészítési folyamatok során. Maximilian Pieper és kollégái tanulmányukban azt vizsgálják, hogy a globális élelmiszer-termelés miként hat a klímaváltozásra.

Az éghajlat átalakulását az üvegházgázok koncentrációjának növekedése okozza. Ezen anyagoknak számos forrása lehet, az egyik ilyen az élelmiszer-termelés. Pieperék kutatásukba az élelmiszereket három kategóriába sorolták: hagyományos hús, organikus hús, illetve növényi alapú termékek. A szakértők azt is felmérték, hogy az előállítás egyes fázisaiban – például a termőföld gondozása vagy az állatok táplálása során – mennyi üvegházgáz jön létre.

Az eredmények alapján nincs sok különbség a hagyományos és az organikus húsok előállítása között. Bár az organikus hús termelésekor a táplálási módszer miatt kevesebb üvegházgáz keletkezik, ezt szinte ellensúlyozza, hogy az így tenyésztett állatok kevesebb húst adnak, emiatt pedig többet kell belőlük tartani, illetve tovább kell etetni őket. Ily módon megnő az organikus húshoz köthető metánkibocsátás. Meglepő módon a csirkék esetében az organikus hús előállítása valamivel több emisszióval jár, mint a hagyományos húsé.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!