Üvegházak termelhetik az áramot a jövőben

Forrás: ng.hu
A kutatókat egy ideje foglalkoztatja a kérdés, hogy létrehozhatóak-e napelemes üvegházak.

Egy új vizsgálat alapján a saláta jól termeszthető olyan üvegházakban, amelyekben kiszűrik a napelemek által hasznosítható hullámhosszokat. „Kissé meglepődtünk, hogy nem igazán csökkent a növények növekedése és egészsége” – mondta Heike Sederoff, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Az eredmények azt sugallják, hogy egy nap a való életben is alkalmazhatóvá válhatnak azok az üvegházak, amelyeket átlátszó napelemek alkotnak.

Mivel a növények a fotoszintézishez nem használják a napsugárzás minden hullámhosszát, a kutatókat egy ideje foglalkoztatja a kérdés, hogy létrehozhatóak-e olyan áttetsző napelemek, amelyek épp az érintett hullámhosszokat nyelik el. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem csapata korábban arra fókuszált, hogy mennyi energiát állíthat elő egy ilyen rendszer. Bár a technológia még gyerekcipőben jár, az előzetes eredmények bizakodásra adnak okot.

A szakértők ezúttal a hasonló üvegházak növénytermesztésre gyakorolt hatását mérték fel. A kísérletben kerti salátát használtak, a növényeket 30 napig termesztették. Az egyes üvegházakban a salátákat eltérő típusú fény érte, a sugárzás hatását pedig különböző tényezők, például a levélszám és méret, a saláták tömege, illetve a növényekben lévő antioxidánsok alapján mérték fel.

A kutatók nem mutattak ki jelentős eltérést az egyes csoportok között, ami izgalmas eredménynek számít. A csapat célja az, hogy később egyéb növényekkel is folytassanak kísérleteket, így alapozva meg a való életben is alkalmazható napelemes üvegházakat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!