Próbálj meg lazítani

2014. 10. 06.
|
Repülővel órák alatt másik földrészre érünk, üzeneteinket SMS-ben kapjuk, leveleinket elektronikus úton küldjük el. Autóink egyre gyorsabbak. Életünk minden tevékenysége időkorlátok közé van szorítva. Órára kelünk, határidőnapló szerint élünk, mikróban készkaját főzünk. Gépek mosnak, főznek, mosogatnak helyettünk, mégis állandó időhiánnyal küzdünk.
Hogyan lehetséges ez?
Talán a kapzsiságunk az oka? Az, hogy mindig magasabb pozícióra, több fizetésre vágyunk? A fogyasztói társadalom nyomása tán? Mely örökösen arra sarkall, hogy cserélgessük az autónkat, a tévénket, a munkánkat, lakásunkat, párunkat. Vagy éppen ennek a hiánya? Az, ha nem vagyunk képesek erre, ezért értéktelennek érezzük magunkat? Egy biztos: szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenik a depresszió és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, a munka-, az internet- vagy a drogfüggőség.

De hát miért van ez így?
Vígh Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetének professzora egy korábban vele készült beszélgetésünkkor az mondta, hogy a legtöbb mai ember a kóros öningerlés csapdájában vergődik. Már csecsemőkorában sem hagyják nyugodtan szemlélődni. Rázzák a csörgőt az orra előtt, cumit nyomnak a szájába, ha nyikkan, rázzák a babakocsiban, hintáztatják, mindenféle berregő, nyávogó, sípoló játékot vásárolnak neki. Amikor felnő, issza a kávét, szívja a cigarettát, bömbölteti a rádiót, éjfélig akciófilmeket néz. Ha otthon van, szinte folyamatosan szól a televízió, a kocsijában a rádió. Ömlik rá a sok borzalmas információ. Vagyis ezerféle módon izgatja magát. Az ingereknek ez az örökös hajszolása egy állandó felpörgetett, stresszes állapotot hoz létre, ami végül depresszióhoz, szorongáshoz, alvásproblémákhoz vezet.

Mert a stressz rossz. De biztos ez?

Az általam nagyon sokra tartott szakember, Bánki M. Csaba pszichiáter, több, az agykutatással foglalkozó sikerkönyv szerzője szerint a stressz nem csak trauma, túlterhelés, fájdalom, erőpróba. A szó maga csak annyit jelent, hogy a szervezetet egy hatás kimozdította nyugalmi egyensúlyából. A stresszre adott válasz lényegében hormonok egymás után következő, összehangolt aktiválódásából áll. Mivel a stressz nyomán sokféle hormon szabadul fel a szervezetben, hatására is sok minden történik. Például csökken az ember fájdalomérzése. Bizonyos mennyiségű stressz – mindenekelőtt a hivatás terén – akár szárnyakat is adhat, extra teljesítményre ösztönözhet, kimagasló eredményekre sarkallhat. De a súlyos és tartós stressz hatására erősödik a szorongás és feszültségérzés is. Embertípustól függ, hogy valaki stressz hatására visszahúzódással, lelassulással, passzivitással, étvágytalansággal, vagy ellenkezőleg, agresszióval, pulzusszám- és teljesítményemelkedéssel reagál.

Egy biztos: stresszhelyzet bőségesen akad manapság.
Egy idegesítően agresszív, kellemetlen értekezlet például hét perc alatt jelentős hormonemelkedést okoz a vérben. Egy ilyen szituációban még egy egészséges, fiatal férfi vérében is jelentősen megemelkednek a stresszhormonok, az endorfin és a noradrenalin. Az állandósuló stressz, például a munkahelyi problémák, egy adott pozíció elvesztésétől való félelem, férfiaknál és nőknél egyaránt a szexuális étvágy csökkenéséhez vezethet. A folyamatos és nagy stressznek kitett nők immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak, mint a velük egykorú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké. Az állandósuló stressz leginkább a negyvenes férfiakra jellemző. Nem véletlenül, hiszen a mostani gazdasági helyzetben egy családfenntartónak már az is alvászavarokat és örökös rosszkedvet okoz, ha belegondol, mi lenne, ha elveszítené az állását. Hogyan fizetné a lakástörlesztést, a gyerekek taníttatását. Mindehhez hozzáadódik a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, és ez csak gyorsítja szervezetünk elhasználódását. A hatás nem marad el: fáj a fejünk, a hátunk és a gyomrunk, a ránk nehezedő nyomástól légzésünk felületes lesz, gerincünk egészségtelenül görbül, és fáradékonyak vagyunk. Egyre kevésbé tudjuk kipihenni magunkat.

De hát miért van ez így?
Selye János professzor, a modern stresszelmélet kidolgozója, a prágai egyetemen már az 1920-as években kimutatta, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot. Szervezetünk úgy van megalkotva, hogy ha a stresszhelyzeteket testi reakció követi, akkor alig károsodik. Vagyis, ha a támadás ellen felvesszük a harcot, ütünk, ordítunk vagy elfutunk, semmi bajunk nem lesz. Ha azonban a stresszre való élettani válaszra, a küzdelemre vagy menekülésre nincs lehetőség, akkor a testet halmozódó negatív hatás éri. Ezt nevezik krónikus stressznek. A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait, az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, és így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

Megoldás van?
Természetesen. A kutatások ráirányították a figyelmet arra is, hogy nem mindegy, milyen jelentőséget tulajdonítunk egy eseménynek. Veszélyeztetést látunk benne, vagy kihívást? Ha azt éljük meg, hogy nincs befolyásunk az életünkre, nem látunk lehetőséget annak irányítására, legyőzve érezzük magunkat, akkor előbb vagy utóbb megbetegszünk. Ha azonban látunk kiutat, netán kihívásként fogjuk fel a helyzetet, semmi bajunk sem lesz. Vagyis a betegség kialakulásához nem a stressz, inkább az ellazulás hiánya vezet. Meg kell tanulnunk lazítani.

De hogyan?
A stresszt leginkább a rendszeres sport csökkenti. A sport az egészség, a lelki egyensúly megőrzésének és a lelkierő edzésének leghatásosabb módja. De a stressz, a szorongás leküzdésére érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát azért, hogy észrevegyük az életünkben az örömet. A pozitív gondolkodás az agyban pontosan ugyanolyan biokémiai folyamatokat indít el, mint egy szorongásoldó vagy nyugtató pirula. Az is sokat segít, ha nem hasonlítgatjuk örökké másokhoz az életünket. Nem olyan nagy tragédia, ha a szomszédnak nagyobb autója, szebb kerítése, szélesebb képernyős televíziója van. Sokszor többet ér egy közös családi szalonnasütés, mint egy hétvégi bevásárlás Bécsben. Fontos az is, hogy szervezetünket ellássuk azokkal a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekből szervezetünk fokozott stressz időszakában többet fogyaszt. S ha nem feledkezünk meg az érintés erejéről. A simogatás, ölelés és a kedvesség gyógyító hatása szinte felmérhetetlen.
Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el