A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni

2013. 05. 11.
Szerző: Szimpatika
Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

A parlagfű okozta allergiaszezon ugyan még messze van, de a szántóföldeken már megjelentek a gyomnövény csíranövényei. Jelenleg szórványosan figyelhető meg a parlagfű kelése, a növények csíranövény vagy 2 valódi leveles fenológiai állapotban vannak, a szakemberek szerint azonban 1-2 héten belül tömeges kelés várható. Azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után nagymértékű gyomosodásra lehet számítani. 



A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. 

Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánljuk. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és a mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasoljuk, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövények károsodásával oldható meg. 

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!