Parlagfű helyzetkép: közel 1,5 millió allergiás beteg

2013. 09. 03.
Szerző: Szimpatika
A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja az allergiás tünetek jelentkezését. A szakember szerint a védekezés kulcsa – a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia lehet.

Már óvodáskorban is jelentkezhet

„A légúti allergiák előfordulása a teljes lakosság körében 25%, ebből a parlagfűre allergiás betegek aránya csaknem 60%, ez a szám pedig jóval magasabb a környező országokban mért adatoknál” – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „Ez azt jelenti, hogy hazánkban megközelítőleg 1,5 millió parlagfűre allergiás beteg él jelenleg. A betegek számának évről-évre történő emelkedése mellett megfigyelhető, hogy a tünetek egyre fiatalabb korban jelentkeznek: ma már 3-4 éveseknél is tapasztalhatjuk a légúti allergiára utaló jeleket: orrfolyás, illetve az orr és a szemek viszketése, könnyezés, a szemek pirossága, orrdugulás, torokkaparás a leggyakoribb tünetek. A számok emelkedésének legfőbb okai a hazánkra jellemző erős parlagfű-fertőzöttség és a légszennyezettség.”

 

Városokban erősebbek a panaszok?

„Tévhit, miszerint a parlagfű-allergia elsősorban a vidéken élőket sújtja, mert ők a természet közelsége miatt inkább találkozhatnak a tüneteket okozó allergén növénnyel. Valójában az allergiások száma a nagyobb városokban magasabb, mint a vidéken élők közt. A parlagfű igénytelen és agresszív terjedésű gyomnövény, a városban éppúgy képes benépesíteni az üresen álló telkeket, mint vidéki környezetben a mezőket, útszéli helyeket. A városokban a helyzetet az egész országra jellemző erős parlagfű-fertőzöttség mellett a légszennyezettség is súlyosbítja. A parlagfű pollenfelülete buzogányfejre emlékeztet, melyre könnyen rátapadnak a levegőben lévő szennyeződések, például koromszemcsék, és a pollenallergén molekuláival együttes hatást váltanak ki” – részletezi a jelenség okait dr. Balogh Katalin. A légszennyezettség további veszélye, hogy a levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a parlagfű virágporát borító védőfehérjét is károsítják, így a megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék sokkal gyorsabb és súlyosabb reakciót okoznak.

Kezelje idejében a tüneteket!

Ha az év egy adott időszakában, évről évre visszatérő panaszoktól szenved, érdemes allergiavizsgálatot végeztetnie. A vizsgálat pollenszezonban vérből, az év más időszakaiban bőrpróba segítségével végezhető el. Az allergén növény beazonosítása nélkülözhetetlen a pontos diagnózishoz, majd ezt követően lehet a kezelést megkezdeni. A tüneti kezelést allergológus szakorvossal kell megbeszélni, és ha sikerült ezt jól beállítani, a továbbiakban lehet a patikában megvásárolni, illetve a családorvossal felíratni a szükséges készítményeket. A lényeg, hogy semmiképp sem javasolt elhanyagolni a panaszokat, és a rosszul beállított kezelés sem szünteti meg a tüneteket, a tartósan fennálló orrdugulás pedig súlyosabb betegséghez – például idült arcüreggyulladáshoz – vezethet, ilyen esetekben pedig műtét is szükséges lehet. Az elhanyagolt allergia emellett további allergiák megjelenését is előidézheti, súlyosabb esetben pedig asztmához is vezethet.

Az immunterápia megoldást jelenthet

„Az allergia megfékezésében egyedülálló lehetőség az immunterápia, mely nemcsak a tüneteket képes tartósan enyhíteni, de a fent említett két szövődmény ellen is védelmet biztosít. A teljes terápia 3-5 évig tart, de segítségével már az első évben jelentősen csökkenek a panaszok” – számolt be a betegek tapasztalatairól dr. Balogh Katalin. „A tabletta vagy cseppek formájában adagolható készítmények alkalmazása nem vesz igénybe napi pár percnél hosszabb időt, és a beteg otthon tudja alkalmazni ezeket. A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja: nagy adag allergént juttatunk be a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. Az immunterápiás kezelés segítségével a beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, és így megelőzhetőek az olyan súlyosabb, allergia következtében kialakuló szövődmények is, mint az asztma. A parlagfűre allergiás betegeknek érdemes már most gondolniuk a következő szezonra, a kezelést ugyanis az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal el kell kezdeni.”


forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!