Vérzékenységet okozhat a fogyókúra

Szerző: Szimpatika
A vérzékenység köznapi vélekedés szerint csak a férfiakat érintheti, és genetikai okai vannak. Ezzel szemben számos, másfajta eredetű esetben tapasztalunk fokozott vérzést, pl. erős menstruációs vérzést vagy sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítást. Ennek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés – sokszor olyan banálisnak tűnő ok miatt, mint a fogyókúra.

A hétköznapokban tapasztalt fokozott vérzékenység hátteréről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus szakorvosa beszélt.

A véralvadási rendszer működéséhez alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvadási fehérje és vérlemezke jelenléte a vérben. A véralvadási fehérjék termelődésében központi szerepet játszik a máj, és szükséges hozzá a zsírban oldódó K-vitamin jelenléte. Erős fogyókúra esetén, ha zsiradékot alig fogyaszt valaki, vagy olyan, fogyást elősegítő készítményt szed, ami a zsír felszívódását gátolja, K-vitamin-hiány alakulhat ki. A vitaminhiány következtében elégtelenné válik a májban az alvadási fehérje termelése, károsodik a véralvadás, bevérzések keletkeznek; a vér gyakorlatilag nem alvad meg. Hasonló problémák alakulhatnak ki akkor is, amikor a vastagbél baktériumflórája – mely a K-vitamin termelésének fő felelőse szervezetünkben – jelentősen, hosszú időn keresztül károsodik. A K-vitamin-felszívódás pár hónapig tartó gátlása rövid idő alatt súlyos vérzékenységet okoz.

Hogyan vehető észre a csökkent véralvadás?

A vérzékenység fokozódásának első jelei között a hölgyeknél a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés szerepel. Véralvadási problémákra utalhatnak ezen kívül a bőrön megjelenő apró bevérzések, melyek létrejöttét nem tudjuk ütéshez, külső behatáshoz kötni – azok egyszer csak megjelennek a semmiből. Véralvadási problémát jelezhet a legtöbbször fogmosás közben észlelt ínyvérzés is.

Mit tehetünk a vérzékenység ellen?

Legfontosabb a megelőzés. Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni, jól kinézni a fürdőruhaszezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni. Fogyókúrát csökkent energiabevitellel, megnövelt energiafelhasználással, de kiegyensúlyozott táplálkozási mintát követve érdemes és kell folytatni. Noha a zsírok a leginkább energiadús – és így a fogyás érdekében leggyorsabban elhagyott – tápanyagok, szerepük a szervezet működésében fontos, teljes elhagyásuk pedig káros hatású.

Amennyiben a megelőzés nem sikerült és a vérzékenységnek már tünetei vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az orvosi vizsgálat során ellenőrizni kell a teljes véralvadási útvonalat, felderíteni a vérzékenységet okozó eltérést, és célzottan kell kezelni a problémát.


Forrás: Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!