Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ a kismama

Szerző: Szimpatika
A családalapításra a legtöbben tudatosan készülnek, és erre a véralvadásgátló készítményeket szedő nők esetében fokozottan szükség van: a gyermekvállalás miatt kiemelten fontos a folyamatos orvosi kontroll és az addigi gyógyszerszedés felülvizsgálata.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője felhívja a figyelmet arra, hogy mire kell ügyelnie a betegnek, ha véralvadásgátló terápia mellett teherbe szeretne esni.

A véralvadásgátlók szerepe

A véralvadásgátlók szerepe az érelzáródást okozó vérrögök kialakulásának megakadályozására szolgál, így a trombózisprevenciós kezelés alappillére.  Hatásmódjuk alapján 3 nagy csoportra lehet osztani őket:

Kumarinok: ezek a készítmények a véralvadási faktorok képződéséhez szükséges K-vitamin hatását gátolják. A K-vitamin ugyanis a prothrombin és még néhány, a véralvadásban szereplő fehérje termelődésében játszik fontos szerepet.

Heparintípusú készítmények: a vénába adható heparinnal és a bőr alá adható rövid láncú heparinokkal (LMWH) a szervezet természetes véralvadásgátló molekuláinak (antithrombin III) fokozott aktiválása révén hatnak, és a véralvadásban szereplő anyagok (az X- és a thrombin-molekula) aktivitását indirekt módon gátolják.

Az Xa-faktor és a thrombin (IIa) hatását direkt módon gátló gyógyszerek: 4-6 éve kerültek forgalomba. Ezeket új típusú, szájon át szedhető véralvadásgátlóknak (NOAC – New Oral Anticoagulants) nevezzük.

Véralvadásgátlók és gyermekvállalás

„Annak ellenére, hogy a terhesség és a gyermekágy ideje alatt fokozódik a trombóziskészség, azok is bátran vállalhatnak gyereket, akiknek volt már trombózisuk, illetve szerzett vagy öröklött trombózishajlamuk miatt véralvadásgátló kezelésben részesülnek. Természetesen véralvadásgátlásra a várandósság során is szükség van, viszont nem mindegy, milyen készítményeket használ a beteg. Ugyanis egyes gyógyszerek – a kumarinszármazékok és az új típusú készítmények – átjutnak a méhlepényen és így veszélyeztethetik a magzat egészségét, csontfejlődését (főleg a 8–11. hétben). Így tehát nagyon fontos, hogy a leendő kismama még idejében tájékoztassa orvosát a gyermekvállalás szándékáról, hiszen ha a korábbi véralvadásgátló tablettáját szedi, miközben már állapotos, akár a terhesség megszakítása is indokolt lehet” – figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna.

Az orvosi utasítások betartása mellett természetesen a véralvadásgátló kezelés alatt álló nők is biztonsággal vállalhatnak gyermeket és félelem nélkül élvezhetik a várandósság minden pillanatát. Ilyenkor az orvos LMWH-injekció alkalmazását írja elő, melyet a kismamának a szülés után még minimum 6 hétig a hasába kell adnia magának (a szülés után 12 órával szokás újra beadni az alvadásgátló injekciót). A szülés megindulásakor tájékoztatni kell az orvost, hogy mikor adta be utoljára magának az injekciót! Az LMWH biztonságos mind a babára, mind az anyára nézve, ezért alkalmazzák ezt terhesség alatt a trombózis megelőzésére. Fontos hangsúlyozni, hogy a kismama állapotának folyamatos monitorozása elengedhetetlen, így rendszeres orvos-beteg konzultáció szükséges a várandósság során!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!