Mit tehetünk a vérszegénység ellen?

2013. 04. 24.
Szerző: Szimpatika
A vérszegénység a nők 8,5-13,4%-át, a terhesség végén lévő nők 13-22%-át, míg a férfiak 1-2%-át érinti. Ezzel az anémia a leggyakoribb kórtünetek egyike. Milyen panaszok esetén gyanakodhatunk vérszegénységre, és mit tehetünk ellene? A kérdésekre dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus-belgyógyász főorvosa segítségével kerestünk válaszokat.

Mi állhat a vérszegénység hátterében?

A vérszegénység két úton alakulhat ki: vagy elégtelen a vörösvértestek termelődése, vagy fokozott a pusztulásuk mértéke. Az első esetre példa a csökkent vas-, folsav- és B12-vitamin-bevitel, ezek nem megfelelő felszívódása és felhasználása, valamint a vörösvértesteket termelő csontvelő károsodása, pl. leukémia által. Utóbbira – azaz a vörösvértestek fokozott pusztulására – példa a menstruációs vérzés, a gyomor- vagy a bélrendszeri vérzés, illetve egyes genetikai betegségek.

Leggyakoribb ok: kevés vas és folsav

Csökkent vas- és folsavbevitelt eredményezhet a modern életvitelre jellemző rohanó táplálkozás, a rosszul összeállított vegetariánus étrend vagy a drasztikus fogyókúrák. De sajnos azok sem lehetnek biztonságban, akik változatos étrenden élnek, ugyanis napjainkban a zöld növények folsavtartalma töredéke az évtizedekkel ezelőttinek.

Fokozott a szervezet vas- és folsavigénye a terhesség alatt, így, ha a bevitelt nem növeljük, ilyenkor relatív hiány alakulhat ki. De, hogy a férfiak se dőljenek hátra: Szélessy főorvosnő elmondása alapján egyre gyakrabban találkozik praxisában fitnesztermekbe járó férfiakkal, akik izomzatuk növelése érdekében a fokozott fehérjebevitelre gondolnak, de a fokozott folsavszükségletről megfeledkeznek.

Mit tehetünk a vérszegénység ellen?

Legfontosabb a vérszegénység okának pontos tisztázása, majd az annak megfelelő oki kezelés.

Leggyakoribb tanács: együnk vasat, folsavat! Valóban igaz, hogy a csökkent vas- és folsavbevitel áll igen gyakran – elsősorban fiatalkorban – a vérszegénység hátterében.

Jól felszívódó vas található a húsokban, a májban. Folsavban pedig a zöld növények, salátafélék gazdagok. Egészséges táplálkozás mellett, megfelelő kivizsgálás alapján orvosi tanácsra érdemes folsavat és vasat gyógyszer formájában is bevinnünk.

A vérszegénység vizsgálata, szűrése

A vérszegénység vizsgálata az egyik legegyszerűbb laboratóriumi eljárás. Pár milliliter vérből (már 2 milliliteres mintából) a laboratóriumi automata teljes vérképet tud meghatározni, benne a vörösvértestek számával, méretével, és a hemoglobinszinttel. A vas- és folsavhiány szűrése a vérkép alapján pedig már meg is van. Mindössze egyetlen paramétert elég néznie a szakembernek: az MCV értéket, azaz a vörösvértestek átlagos térfogatát. Ha az érték kicsi, az vashiányra utal, ha nagy, az folsav- vagy B12-vitamin-hiányra. Amennyiben a vérképben eltérés tapasztalható, a szakember további funkciók vizsgálatának – pl. vaskötő-kapacitás, B12-vitamin felszívódása, folsavszint – elvégzésével pontosíthatja a háttérben meghúzódó okot.

Kiknek érdemes a szűrést elvégeztetnie?

A vérszegénység vizsgálata javasolt azoknál, akik fáradékonyak, szédülnek, gyengék, idegesek, száraz, töredezett a bőrük, hullik a hajuk, sápadtak, illetve akik terhesek, fogyókúráznak vagy vegetariánus életmódot folytatnak.

 

Forrás: Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!