Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Három jel, mely túlzott fehérjefogyasztásra figyelmeztet

Módosítva: 6/19/2014 Szerző: Szimpatika 1 perc
Úgy tűnik, hogy az élelmiszer-társaságok egyre több fehérjét próbálnak eladni nekünk. Egy átlagos felnőttnek körülbelül 0,8 gramm fehérjére van szüksége testtömegkilogrammonként naponta. Vagyis a férfiaknak nagyjából 56 grammra, a nőknek 46 grammra – írja az Institutes of Medicine.

Hiába tüntetik fel az élelmiszerek címkéjén a fehérjetartalmat, a legtöbb ember sokkal több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van – átlagosan 98,9 grammot. Az élelmiszer-társaságok marketingcélból a fehérjefogyasztás egészségességét hangsúlyozzák, ami azonban csak részben igaz. A fehérje természetesen fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek: testünk fehérjéből építi az izmokat, és a legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása, különösen akkor, ha ezt halakból vesszük magunkhoz, csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Bizonyos esetekben azonban a több fehérje fogyasztása is lehet problematikus. Íme három jele annak, hogy étrendünk túl sok fehérjét tartalmaz:

1. Súlygyarapodás

Egy 2012 vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrenddel megszerzett azonos mennyiségű zsír jobban hizlal, mint az alacsony fehérjetartalmú, magas zsírtartalmú étrend.



2. Veseproblémák

Ha az étrend fehérjetartalma túl magas, az megterheli a veséket. Egy 2003-as tanulmány megállapította, hogy az izomépítéshez vagy egyéb célból extra mennyiségű fehérjét fogyasztók gyakran nincsenek tisztában a veséket érintő problémával.

3. Dehidratáltság

A kutatók és az orvosok a vér karbamidnitrogén-szintjét szokták vizsgálni a vesefunkció értékelésére. Ha a szervezetben túl sok a fehérje, az a nitrogén-szint emelkedéséhez vezet. Ez lehet az oka annak, hogy ha a a fehérjebevitelt emeljük, a folyadék mennyisége csökken a szervezetben. Valószínűleg azért, mert a szervezet ekkor több vizet használ fel, hogy kimossa a megemelkedett szintű nitrogént, ez a folyamat pedig kiszáradáshoz vezethet.

 

Forrás: https://www.huffingtonpost.com/