Természetesen nem mindegy, hogy milyen típusú diétát követ valaki. Az ovo-lakto-vegetáriánusok a növényi eredetű táplálék mellett nem hagyják el a tejtermékek és a tojás fogyasztását sem. Náluk egy fokkal keményebben élnek a laktovegetáriánusok: étlapjukon a növényi komponensek mellett csak tejtermékek találhatók, de tojást nem fogyasztanak. (Az ovovegetáriánusoknál ez pont fordítva van.)
Mindhárom fenti diétánál viszonylag könnyű a hús elhagyásából adódó fehérjehiányt pótolni. Sokkal nagyobb gondosságot igényel a vegánok étrendjét megtervezni, mivel ők egyáltalán nem esznek állati eredetű táplálékot. A húsfogyasztás teljes elhagyásával ugyanis nemcsak annak a veszélye nő, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű fehérjéhez, de az étrend változatosságának csökkenése bizonyos vitaminok és ásványi anyagok (főként vas, cink, B12- és D-vitamin) hiányállapotát is eredményezheti. Ebben az esetben mindenképpen érdemes tehát dietetikus szakember véleményét kikérni!
A legjobb növényi eredetű fehérjeforrások:
Hüvelyesek
· szójabab
· bab
· lencse
· borsó
Olajos magvak
· mogyoró
· dió
· pisztácia
· mandula
· szezámmag
Nem állati eredetű tejfélék
· szójatej
· mandulatej
· rizstej
Zöldségfélék
· spenót
· brokkoli
· édesburgonya
· avokádó
Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor egyáltalán nem célszerű a vegetáriánus étkezésre áttérni. Ilyen például a várandósság vagy a szoptatás időszaka, amikor kifejezetten ártalmas lehet a növekvő babára nézve, ha valamiben hiányt szenved. Szintén nem szerencsés az intenzív növekedés és fejlődés időszakában húsmentesen étkeztetni a gyerekeket. De hasonló módon egy tartós, krónikus betegséggel küzdő egyén is gondolja át alaposan, érdemes-e életmódot váltani.