Megelőzni a szívbetegséget
2010. 08. 30.
Mégse érdemes a margarinnal kísérletezni? Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy nem elegendő az az omega-3 bevitel, ami a dúsított margarinokban található.
Egy holland kutatásban (Wageningen University) az omega-3 zsírsavak jelentőségét vizsgálták a szívbetegségek csökkentésében. A kutatók arra jutottak, hogy kis mennyiségű omega-3 nem segít a szív- és érrendszeri betegségekben küzdőkön. A DHA(docohexaenoic sav) és az EPA (eicosepanteanoic sav) a halolajban található, míg az ALA ( alfa-liponsav) növényekből nyerhető ki, mint pl. a lenolaj.
A kutatók olyan pácienseket vizsgáltak akik már gyógyszeres kezelést kaptak a magas vérnyomás és a koleszterinszint tüneteire.
A kísérletben 4800 60-80 év közötti beteg vett részt, akik 3 éven keresztül ettek margarint. Volt olyan készítmény, amit csak halolajjal dúsítottak, volt amit növényi olajjal, és természetesen a kettő kombinációja is előfordult, és volt olyan amiben semmiféle kiegészítőt nem raktak.
Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony mennyiségű táplálék-kiegészítők alkalmazása nem járt eredménnyel. Egyetlen kivétel akadt, a nőknél az ALA bevitel 27 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.
Dr. Murray A. Mittleman a Beeth Israel cardio-vasculáris betegségekkel foglalkozó orvosa szerint a kutatásban nagyon alacsony dózisokat használtak, alacsonyabbakat mint korábban. Mindenesetre, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, tényleg hatástalanok-e ezek a kiegészítők, vagy csak az adagokat kell növelni.
Természetesen ez csak egy kutatás a sok közül, de érdemes odafigyelni, hogy a választott készítmény több mint 226 mg EPA legalább 150 mg DHA-val kombinálva legyen, illetve tartalmazzon 1,9 gramm ALA-t, azaz növényi zsírsavat.
A kutatók olyan pácienseket vizsgáltak akik már gyógyszeres kezelést kaptak a magas vérnyomás és a koleszterinszint tüneteire.
A kísérletben 4800 60-80 év közötti beteg vett részt, akik 3 éven keresztül ettek margarint. Volt olyan készítmény, amit csak halolajjal dúsítottak, volt amit növényi olajjal, és természetesen a kettő kombinációja is előfordult, és volt olyan amiben semmiféle kiegészítőt nem raktak.
Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony mennyiségű táplálék-kiegészítők alkalmazása nem járt eredménnyel. Egyetlen kivétel akadt, a nőknél az ALA bevitel 27 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.
Dr. Murray A. Mittleman a Beeth Israel cardio-vasculáris betegségekkel foglalkozó orvosa szerint a kutatásban nagyon alacsony dózisokat használtak, alacsonyabbakat mint korábban. Mindenesetre, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, tényleg hatástalanok-e ezek a kiegészítők, vagy csak az adagokat kell növelni.
Természetesen ez csak egy kutatás a sok közül, de érdemes odafigyelni, hogy a választott készítmény több mint 226 mg EPA legalább 150 mg DHA-val kombinálva legyen, illetve tartalmazzon 1,9 gramm ALA-t, azaz növényi zsírsavat.
Mi is az az omega-3?
Az 1930-as években az orvosok felfedezték, hogy az ismerten sok halat fogyasztó eszkimóknál gyakorlatilag ismeretlen a szívbetegség. Nem kellett sokat találgatni, mi is lehet ennek az oka. A halakban ugyanis omega-3 esszenciális zsírsav van, amit a szervezet nem állít elő, de szükséges a szervezet működéséhez. Az omega-3 és a növényekből származó omega-6 zsírsav aránya optimális esetben 1:1 de ez a modern táplálkozás során nem valósul meg. Ezek a zsírsavak a koleszterin csökkentésben játszanak szerepet, csökkentik a szülés utáni depressziót is.
Az 1930-as években az orvosok felfedezték, hogy az ismerten sok halat fogyasztó eszkimóknál gyakorlatilag ismeretlen a szívbetegség. Nem kellett sokat találgatni, mi is lehet ennek az oka. A halakban ugyanis omega-3 esszenciális zsírsav van, amit a szervezet nem állít elő, de szükséges a szervezet működéséhez. Az omega-3 és a növényekből származó omega-6 zsírsav aránya optimális esetben 1:1 de ez a modern táplálkozás során nem valósul meg. Ezek a zsírsavak a koleszterin csökkentésben játszanak szerepet, csökkentik a szülés utáni depressziót is.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!