Megelőzni a szívbetegséget

2010. 08. 30.
Szerző: Szimpatika
Mégse érdemes a margarinnal kísérletezni? Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy nem elegendő az az omega-3 bevitel, ami a dúsított margarinokban található.
Egy holland kutatásban (Wageningen University) az omega-3 zsírsavak jelentőségét vizsgálták a szívbetegségek csökkentésében. A kutatók arra jutottak, hogy kis mennyiségű omega-3 nem segít a szív- és érrendszeri betegségekben küzdőkön. A DHA(docohexaenoic sav) és az EPA (eicosepanteanoic sav) a halolajban található, míg az ALA ( alfa-liponsav) növényekből nyerhető ki, mint pl. a lenolaj.

A kutatók olyan pácienseket vizsgáltak akik már gyógyszeres kezelést kaptak a magas vérnyomás és a koleszterinszint tüneteire.

A kísérletben 4800 60-80 év közötti beteg vett részt, akik 3 éven keresztül ettek margarint. Volt olyan készítmény, amit csak halolajjal dúsítottak, volt amit növényi olajjal, és természetesen a kettő kombinációja is előfordult, és volt olyan amiben semmiféle kiegészítőt nem raktak.

Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony mennyiségű táplálék-kiegészítők alkalmazása nem járt eredménnyel. Egyetlen kivétel akadt, a nőknél az ALA bevitel 27 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.

Dr. Murray A. Mittleman a Beeth Israel cardio-vasculáris betegségekkel foglalkozó orvosa szerint a kutatásban nagyon alacsony dózisokat használtak, alacsonyabbakat mint korábban. Mindenesetre, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, tényleg hatástalanok-e ezek a kiegészítők, vagy csak az adagokat kell növelni.

Természetesen ez csak egy kutatás a sok közül, de érdemes odafigyelni, hogy a választott készítmény több mint 226 mg EPA legalább 150 mg DHA-val kombinálva legyen, illetve tartalmazzon 1,9 gramm ALA-t, azaz növényi zsírsavat.


Mi is az az omega-3?

Az 1930-as években az orvosok felfedezték, hogy az ismerten sok halat fogyasztó eszkimóknál gyakorlatilag ismeretlen a szívbetegség. Nem kellett sokat találgatni, mi is lehet ennek az oka. A halakban ugyanis omega-3 esszenciális zsírsav van, amit a szervezet nem állít elő, de szükséges a szervezet működéséhez.  Az omega-3 és a növényekből származó omega-6 zsírsav aránya optimális esetben 1:1 de ez a modern táplálkozás során nem valósul meg. Ezek a zsírsavak a koleszterin csökkentésben játszanak szerepet, csökkentik a szülés utáni depressziót is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!