Ételekkel az ellenállóbb bőrért

2015. 07. 27.
Szerző: Szimpatika
A rekkenő hőségben szervezetünk stresszes állapotban van. Érdekes fiziológiai jelenség, hogy 35 Celsius-fok felett arra koncentrál, hogy megbirkózzon a magas hőmérséklettel. Szervezetünk védekezőmechanizmusának része többek között a melanintermelés.
Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a hőség stresszhelyzet a szervezetnek, valamilyen módon védekező reakciókkal kell rá válaszolnia. Egyfajta védekezés a melanintermelés, és az is, hogy ilyenkor olyan folyamatok is felpörögnek, amelyek nem feltétlenül egészségesek.

Ezért kell kerülni az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek megterhelőek a szervezetnek. A lángos és a sör csak olaj a tűzre. A dietetikus szakember szerint narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztanunk, mert ezek megvédik a bőrt a leégéstől.



A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként említik a sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint a parajt, a sóskát és a brokkolit. Segítik a nap UV-sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.

A bőrvédő zöldségek és gyümölcsök azonban nemcsak belülről hatnak. Az említett növényekből krémek és pakolások is készíthetőek.

Ahogy a paradicsomnál, úgy az összes növénynél nagyon fontos szerepet játszanak a flavonoidok, a színtestek. Amellett, hogy a sejtépítésben és az immunrendszer erősítésében elengedhetetlen a szerepük, a szabadgyökök legjobb befogói. A szabadgyökökről tudni kell, ha krónikusan felszaporodnak, rákos sejtburjánzást válthatnak ki – magyarázza Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek kft. tulajdonosa.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!