Ételekkel az ellenállóbb bőrért
2015. 07. 27.
A rekkenő hőségben szervezetünk stresszes állapotban van. Érdekes fiziológiai jelenség, hogy 35 Celsius-fok felett arra koncentrál, hogy megbirkózzon a magas hőmérséklettel. Szervezetünk védekezőmechanizmusának része többek között a melanintermelés.
Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a hőség stresszhelyzet a szervezetnek, valamilyen módon védekező reakciókkal kell rá válaszolnia. Egyfajta védekezés a melanintermelés, és az is, hogy ilyenkor olyan folyamatok is felpörögnek, amelyek nem feltétlenül egészségesek.
Ezért kell kerülni az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek megterhelőek a szervezetnek. A lángos és a sör csak olaj a tűzre. A dietetikus szakember szerint narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztanunk, mert ezek megvédik a bőrt a leégéstől.
![](https://www.szimpatika.hu/images/image/2015/02/idosek%20taplalkozas2.jpg)
A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként említik a sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint a parajt, a sóskát és a brokkolit. Segítik a nap UV-sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.
A bőrvédő zöldségek és gyümölcsök azonban nemcsak belülről hatnak. Az említett növényekből krémek és pakolások is készíthetőek.
Ahogy a paradicsomnál, úgy az összes növénynél nagyon fontos szerepet játszanak a flavonoidok, a színtestek. Amellett, hogy a sejtépítésben és az immunrendszer erősítésében elengedhetetlen a szerepük, a szabadgyökök legjobb befogói. A szabadgyökökről tudni kell, ha krónikusan felszaporodnak, rákos sejtburjánzást válthatnak ki – magyarázza Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek kft. tulajdonosa.
Forrás: hirado.hu
Ezért kell kerülni az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek megterhelőek a szervezetnek. A lángos és a sör csak olaj a tűzre. A dietetikus szakember szerint narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztanunk, mert ezek megvédik a bőrt a leégéstől.
![](https://www.szimpatika.hu/images/image/2015/02/idosek%20taplalkozas2.jpg)
A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként említik a sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint a parajt, a sóskát és a brokkolit. Segítik a nap UV-sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.
A bőrvédő zöldségek és gyümölcsök azonban nemcsak belülről hatnak. Az említett növényekből krémek és pakolások is készíthetőek.
Ahogy a paradicsomnál, úgy az összes növénynél nagyon fontos szerepet játszanak a flavonoidok, a színtestek. Amellett, hogy a sejtépítésben és az immunrendszer erősítésében elengedhetetlen a szerepük, a szabadgyökök legjobb befogói. A szabadgyökökről tudni kell, ha krónikusan felszaporodnak, rákos sejtburjánzást válthatnak ki – magyarázza Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek kft. tulajdonosa.
Forrás: hirado.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!