A vízallergia kiváltó okát kutatják

Forrás: MedicalOnline
Az aquagenic urticaria rendkívül ritka betegség, átlagosan 230 millió emberből csupán egy szenved tőle.

A vízvízallergia a csalánkiütés egy ritka fajtája. Vízzel történő érintkezést követően vörös kiütések jelennek meg a bőrön, ami viszketéssel és égő érzéssel társul, majd a törülközést követően a bőrtünetek 30-60 percen belül halványodni kezdenek.

Előfordul, hogy ugyanilyen allergiás reakció történik akkor, amikor a beteg bőre esővízzel, könnyel, hóval vagy izzadsággal érintkezik, sőt vannak ennél súlyosabb kóresetek is, amikor a beteg vizet inni sem tud, mert a szájával érintkezve az is tüneteket okoz.

Az érintettek számára is léteznek azért olyan italok, amiket tünetmentesen képesek fogyasztani, de hogy miért éppen azt (egyik külföldi beteg esetében például a diétás kóla, egy másiknál a tej vált be), annak még nem tudjuk az okát – magyarázta el Csiki Árpád háziorvos.

Egyesek úgy vélik, sokkal inkább a vízben előforduló vegyi adalékanyagok, például a klór okozzák ezt a reakciót, nem pedig magával a vízzel való érintkezés, de ezek csak feltételezések; a kutatók még dolgoznak azon, hogy a vízallergia pontos okát meghatározzák.

Csiki Árpád hozzátette: fontos, hogy a vízallergiától szenvedő páciensek bőre a lehető legkevesebbszer érintkezzen vízzel, nyáron viseljenek könnyű ruházatot, és változtassanak az étrendjükön, vagyis mellőzzék a magas víztartalmú élelmiszereket. Egy ilyen életmódváltás azonban nyilvánvalóan komoly odafigyelést igényel, és néha depresszióhoz és vízfóbiához vezethet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!