Házi praktikák narancsbőr ellen

Szerző: Ivan Anita
A nyár beköszöntével előkerülnek a szekrényből a rövidnadrágok, szoknyák, lenge ruhák. Ez magával hozza a bőrfelületek nagyobb mértékű felbukkanását, és ilyenkor kerül reflektorfénybe a narancsbőr is. Természetes, mégis bosszantó tényező, amit a legtöbb nő elég nehezen visel és szeretne minél hamarabb megválni tőle. Bevált praktikák a narancsbőr ellen.

De mi is az a cellulitisz, és miért alakul ki?

Cellulitisz akkor alakul ki, amikor a bőr alatti zsírsejtek átjutnak a kötőszövetbe. Ez a helyszíni zsírfelhalmozódás okozza, hogy a bőr hepehupásnak, egyenetlennek tűnik, egyesek szerint a narancs héjához hasonló.

Sokan nem tudják, de kialakulása nagy mértékben függ az életmódtól. Az egészségtelen étrend, a fizikailag nem aktív életmód, a stressz mind kiváltó ok, de megjelenhet a kor előrehaladtával, és akár genetikailag is hajlamosak lehetünk rá.

A jó hír, hogy lehet tenni a narancsbőr ellen, anélkül, hogy sokat költenénk rá. Összegyűjtöttünk pár tippet, amivel látványos hatást lehet elérni otthon.

Alapból belső problémáról van szó, tehát főként ilyen módon tudunk hatékonyan tenni a narancsbőr ellen. De mivel ezeknek egy nagyobb része a bőrfelület alatt található, ezért érdemes lehet bevetni külső segítséget is. Továbbá mivel a vér- és nyirokkeringéssel is összefüggésben áll a narancsbőr kialakulása, olyan módszereket is érdemes alkalmazni, amelyek ezeket felpezsdítik.

Ahhoz, hogy a praktikák hatásosak legyenek, nem lehet kibújni a testmozgás alól! Emellett figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, folyadékbevitelre, tápanyagdús táplálkozásra. A testmozgás egyébként is rengeteg pozitív hatással bír szervezetünkre, így megéri rászánnunk azt a heti pár órát egészségünk érdekében. A megfelelő edzéssel erősíthetjük a narancsbőr tájéki izmaink, ezzel csökkentve a barázdák méretét. A felesleges zsírrétegtől legkönnyebben aerob edzéssel szabadulhatunk meg (séta, futás, kardio, gépeken végzett edzés). Tudni kell, hogy a testünk dönti el, honnan használja fel a tartalékait, így ez a folyamat hónapokig is eltarthat, de megéri!

Bevált praktika a hideg-meleg váltott zuhany, mivel felpezsdíti a vérkeringést, ezzel feszesítve a bőrt. Váltsunk hideg és meleg között 3-4 alkalommal egy zuhanyzás alatt, és haladjunk fokozatosan, lábainktól kezdve kezeinken át, törzsünket hagyva a végére.

Krémek közül az alábbiakat tartalmazók a leghatékonyabbak: hyaluronsav, fahéjkivonat, paprikaolaj vagy -kivonat, kávékivonat. Továbbá fontos, hogy ezeket mindig alaposan masszírozzuk be, mert a masszázzsal javítjuk a keringést.
Folpackos tekercseléssel is felvihetjük ezeket a termékeket, és rajta hagyhatjuk több órán át a hatékonyság növelése érdekében.

Hatékonyan segít a bőrradírozás is. A közönséges kávézacc apró szemei segítenek leradírozni az elhalt bőrsejteket, ezzel segítve annak megújulását. A kenőcs elkészítéséhez csak egy kevés zaccra, cukorra és folyékonnyá melegített kókuszzsírra lesz szükség, és ezt kell bőrradírhoz hasonlóan alkalmazni.

Alkalmazhatunk még egy, nem kevésbé hatékony módszert, az almaecettel való bedörzsölést. Egy rész almaecetet kell összekeverni két rész vízzel, ha szeretnénk, adhatunk hozzá mézet is. Fél órán át hagyjuk a bőrfelületen, majd mossuk le meleg vízzel.

Segíthet még, ha a száraz bőrfelületet egy száraz hajkefével vagy luffa szivaccsal végig masszírozzuk. A kefe sörtéi stimulálják a bőrt, felpezsdítik a vérkeringést, így a bőr tónusa is megváltozik, amitől optikailag már kisebb lesz a narancsbőr, a felpezsdült vérkeringés pedig hatékonyan segít a toxikus anyagok elszállításában. Ezt érdemes naponta egyszer végig csinálni – legjobb, ha fürdés előtt, így mosakodás közben az elhalt hámsejteket is le tudjuk mosni.

A sós ülőfürdő is kiváló anticellulit módszer, hisz a tengeri só rendkívül gazdag magnéziumban, ami serkenti a bőr anyagcseréjét. Öntsünk a fürdővízbe 1 kg holt-tengeri sót, áztassuk magunkat 20 percig, fürdés után pedig hidratáljuk a bőrünket.

A narancsbőr ellen hatékony a burgonyapakolás és az uborkapakolás is, ami hidratálja, nyugtatja a bőrt, és feszesíti a kötőszöveteket. Hámozzunk meg, majd karikázzuk fel, és helyezzük a kritikus zónákra. Tekerjük be egy törölközővel, hagyjuk fenn 15 percig, majd zuhanyozzunk le hideg vízzel.

A narancsbőr ellen az étrendből teljesen száműzni kell a cukrot és az alkoholt, a finomított lisztet, a feldolgozott, adalékanyagokkal teli ételeket. Egyesek szerint a tejtermékek elhagyása is jó hatással lehet a bőrre. És nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról sem.

A cayene bors egy természetes zsírégető fűszer, fogyasztásával megnövelhetjük a testhőmérsékletet, felpezsdíthetjük a vérkeringést és gyorsíthatunk az anyagcserén. Ehhez nem kell mást tenni, csak egy-két teáskanálnyi őrölt borsot vegyíteni reszelt gyömbérrel és frissen facsart citromlével, és mindezt egy pohár meleg vízben összekeverve meginni.

A zselatin rendszeres fogyasztása a kollagéntermelést serkenti, így feszesítve a bőrt. Persze ez nem azt jelenti, hogy gumicukrot kell enni, de egy kis cukormentes gyümölcszselét nyugodtan készíthetünk.

Ha végleg le szeretnénk számolni a narancsbőrrel, tudnunk kell, hogy egyszeri és végleges megoldás sajnos nem létezik. A jó hír viszont az, hogy ha tudjuk, mit tehetünk ellene, kellő odafigyeléssel és pár praktikával sikeresen csökkenthetjük a bőrünket csúfító gödröcskéket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!