Így sportoljon az, aki túlsúlyos

2015. 07. 18.
Szerző: Szimpatika
A túlsúlyosak körében általában felmerül a kérdés, hogy mit és hogyan érdemes sportolniuk, hogy megszabadulhassanak a felesleges kilóiktól, miközben ízületeiket is óvják? Ha valaki megpróbálja követni az edzettebbek és vékonyabbak edzéstervét, akkor az nem csak csalódottá válhat, mert nem bírja jól a gyakorlatokat, de akár meg is sérülhet.
Lassan, fokozatosan szabad elkezdeni mozogni, és azt is mindenképpen szakember segítségével. Fontos, hogy először a mozgást iktassuk be az életünkbe, majd lassan ki lehet alakítani az étrendet is. Nagyon lényeges, hogy legyen az embernek sikerélménye – javasolta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Szarka Béla, aki immár 30 éve foglalkozik testépítéssel.

„Lefogyni nagyon egyszerű. Csak akarni kell” – mondta a testépítő, aki szerint ilyen nagy melegben azonban ne nagyon mozogjunk, mert szívproblémákhoz vezethet a túlsúllyal végzett mozgássor.

A mozgást az ízületeket megkímélve érdemes végezni, erre pedig a vízben való mozgás a legalkalmasabb-hívta fel rá a figyelmet Pavlik Gábor sportorvos. Ne legyünk türelmetlenek. Ha hetente fél-1 kilót lefogyunk, az már siker, ezt követően nagyobb ütemben tudunk megszabadulni a feleslegtől. Minél inkább fogyunk, annál intenzívebben tudunk sportolni – emelte ki a szakember, aki hangsúlyozta, hogy a gyakorlatok közben is biztosítanunk kell a megfelelő folyadékmennyiséget, így súlyos tévedés, hogy szaunázással, izzadással fogyni lehet.



Elmondta azt is, hogy a zsírszövetben nincsenek olyan anyagok, amelyeknek elvesztése veszélyeztetné a szervezetet. Átlagosan 10-20 százalékos egy sovány ember zsírtartalma, illetve sejtjeinket is zsírok alkotják - erre szüksége is van testünknek. A helyes táplálkozás alapelvei szerint napi energiabevitel 20-25 százaléka legyen zsír, 15 százaléka fehérje és 50-60 százaléka pedig szénhidrát.

A sportorvos azt is kifejtette, hogy egy átlagember mintegy 2 ezer kalóriát éget el akkor is, ha egész nap ül, és nem mozog, egy átlag magyar ember azonban 3 ezer kalóriát vesz fel.

A szakember szerint a duci gyermekkel foglalkozni kell, és nem szabad hagyni, hogy túlsúlyosak maradjanak. De ugyanígy figyelni kell a túl sovány gyermekekre: ha megfelelő táplálkozást veszünk alapul, naponta 3, 4, de akár 5 étkezéssel, valamint valamilyen ellenállásos súlyedzéssel is dolgozunk, akkor az izmok növekedni fognak, nagyobb lesz a teljesítmény, az étvágy, és elindul a folyamat. A pubertáskorban néha vannak eltérések, melyek ijesztőek, de a felnőttkorra általában kinövik - mondta Pavlik Gábor.

Tyeklár Ramon személyi edző szerint a közérzetben már pár hét elteltével érezhető lesz a változás, amint elkezdünk sportolni. Az edző a kardióedzések fontosságra hívta fel a figyelmet, így például az úgynevezett fekvő kerékpár, illetve az evezőgép használatára, melyek nagyon jól átmozgatják a szív-, a tüdő- és keringési rendszert. Ezt ki szokták egészíteni ellenállásos gyakorlatokkal, amely lehet saját testsúlyos gyakorlat, gépeken, lapsúlyos gépeken, illetve kézi súlyzókkal is - fűzte hozzá.

A személyi edző hangsúlyozta, hogy ma már egyre többen járnak edzőterembe, akár túlsúlyosak is, és nem félnek segítséget kérni az edzőktől sem.

Azt tanácsolta, először elég, ha munkahelyünkre nem busszal és kocsival megyünk, inkább gyalogoljunk, lépcsőzzünk, azután helyre kell tenni a táplálkozásunkat, és akinek ülő foglalkozása van, mindenképpen törekedjen arra, hogy beiktassa életébe a sportot, mozgást.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!