Hatalmas áttörés, amely életeket menthet

2015. 05. 15.
Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatók 11 olyan gént azonosítottak, amellyel gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhatják a szepszises betegeket, és elkülöníthetik őket az egyéb gyulladástól szenvedőktől.
A gyakran vérmérgezésnek nevezett szepszis súlyos, gyakran életveszélyes betegség, amelyet az immunrendszer fertőzésre adott túlságosan agresszív válasza vált ki. A betegség gyors lefolyású lehet, a vérnyomás veszélyes zuhanásához és fontos szervek zavarához vezethet.

Purvesh Khatri, a vizsgálat vezetője szerint az orvosoknak nagyon fontos az állapot pontos és gyors diagnosztizálása, mivel az elhalálozás kockázata minden kezeletlen órával növekszik. Gyakorlatban nagyon nehéz megkülönböztetni a szepszist a steril, vagyis nem fertőzés kiváltotta gyulladástól. Jelen pillanatban az ehhez rendelkezésre álló módszerek túl lassúak vagy túl pontatlanok, esetleg mindkettőben szenvednek.

Több mint 2900 vérmintát vizsgáltak meg közel 1600 betegtől, és 11 olyan gént találtak bennük, amelyek aktivitásában némi kiugrást tapasztaltak 2-5 nappal a szepszis diagnózisát megelőzően. Vagyis, egy eme génekre építő vérteszt a jelenlegieknél korábbi azonosításhoz vezethet, ami Khatri szerint kulcsfontosságú, ha figyelembe vesszük, milyen gyorsan belehalhat a beteg ebbe az állapotba. Arra is fény derült, hogy a génaktivációs jelzés a manapság alkalmazott módszereknél jóval pontosabb a szepszis detektálásában. Az eredményekről az amerikai Science Translational Medicine folyóirat számolt be.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!