Génszerkesztéssel gyógyíthatják a HIV-fertőzést

Forrás: hvg.hu
A Tel-Avivi Egyetem tudósai génszerkesztés segítségével módosították a B-sejteket, hogy azok felismerjék a HIV-et, és semlegesítő antitesteket termeljenek ellene.

A The Jerusalem Post által közzétett jelentés szerint a Tel-Avivi Egyetem tudósai a CRISPR génszerkesztési technológiát használnák fel arra, hogy egy egyedülálló kezelést dolgozzanak ki. A Nature Biotechnology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a szakemberek a B típusú fehérvérsejtek genetikai módosítását végeznék el, hogy képesek legyenek a HIV-vírus elleni semlegesítő antitestek kiválasztására, és lehetővé tegyék a fertőzés felszámolását a szervezetben.

A szervezeten belül a B-sejtek felelősek a vírusok és baktériumok elleni antitestek előállításáért. Ezek kezdetben a csontvelőben termelődnek, majd a vérbe és a nyirokrendszerbe kerülnek, ahonnan eljutnak a test többi részébe is. A szakemberek szerint eddig csupán néhány olyan tudóscsoport volt a világon, akik ezt képesek voltak megtenni a szervezeten kívül – ők is közéjük tartoztak –, ám ők lettek az abszolút elsők abban, hogy ezt a szervezeten belül tették meg.

Az állatkísérletek során minden állatnál bevált a módszer, a vérükben nagy mennyiségben mérték az antitestek jelenlétét a kezelés után. A tudósok azt mondják, ezek a sejtek képesek alkalmazkodni is a vírus esetleges változásaihoz, így ez lehet az első olyan gyógyszer, ami a beteg szervezetében fejlődik ki annak érdekében, hogy meggyógyítsa őt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!