Új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése

2021. 05. 19.
Forrás: MTI
Megkezdődött a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása. Az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes – tájékoztatott a projektben részt vevő Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet.

Az Európai Unió támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kétéves projekt célja, hogy a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hamarosan Magyarországon is rendelkezésre álljon.

A CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében – eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit „vértezi fel” daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.

Első lépésként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T sejtek, melyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel.

A közlés szerint a világszínvonalú terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A nemzetközi együttműködésben most induló, „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű program célja, hogy az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet terápiás palettája bővüljön, és lehetőség nyílhasson a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül a CAR-T kezelés bevezetésére és alkalmazására az onkohematológiai betegek ellátásában.

A kétéves, csaknem 1,3 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból nem csupán a CAR-T technológiához szükséges high-tech laboratórium felállítása történik meg, hanem a kezeléshez szükséges tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is.

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T kezelés még nem elérhető. Az intézmény célja, hogy a hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben hozzájuthassanak ehhez a gyógyulási esélyeiket növelő, innovatív, személyre szabott terápiához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!