Kapcsolat van az endometriózis és a petefészekrák között

Forrás: ng.hu
A petefészekrák hám eredetű típusa és az endometriózis részben hasonló genetikai okokra vezethetőek vissza egy új felfedezés szerint.

Ausztrál kutatóknak sikerült rábukkanniuk arra a genetikai kapcsolatra, amely a reproduktív korban lévő nők mintegy 10-12 százalékát sújtó endometriózis, és a hám eredetű petefészekrák közt fennáll, számolt be a Scimex tudományos hírportál. A Queenslandi Egyetem Molekuláris Biológiai Intézetének kutatói egy nemzetközi csapattal, átfogó elemzésekkel olyan géneket és kockázati tényezőket kerestek, amelyek mindkét betegségben szerepet játszanak. Ehhez 15 ezer endometriózisban szenvedő és 25 ezer petefészekrák-beteg genomját hasonlították össze, majd az eredményeiket a Cell Reports Medicine szakfolyóiratban tették közzé.

„Igen nagy szükségünk van arra, hogy többet tudjunk meg arról, miként alakul ki, mik a kockázati tényezők, és milyen közös vonásai vannak az endometriózisnak és a petefészekráknak” – mondta Dr. Sally Mortlock, a kutatás első szerzője. „A kutatásunkból az derült ki, hogy azoknál, akik bizonyos, az endometriózisra hajlamosító genetikai markereket hordoznak, egy kicsit megnő a hám eredetű petefészekrák esélye.” A kutató hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy akinek endometriózisa van, az petefészekrákos is lesz. Átlagosan 76 nőből egynek alakul ki élete során petefészekrákja, azonban azoknak, akik endometriózisban szenvednek, 55 az egyhez lesz az esélyük a petefészekrákra, vagyis alapvetően még mindig kicsi az esély e rák kialakulására.

Az összefüggés hozzájárulhat ahhoz, hogy mindkét betegség ellen hatékony gyógymódot találhassanak, a kutatók ugyanis olyan génekre bukkantak, amelyek majd gyógyszeres kezelés céljaivá válhatnak. Emellett a rákhoz elvezető biológiai változások jobb megértéséhez is hozzájárul a felfedezés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!