Ennyire egyszerű: ez a hosszú élet titka

2015. 03. 31.
Szerző: Szimpatika
A hatvanas években Japánban hintették el, hogy naponta 10 ezer lépést kell megtenni az egészségért. Most korrigálták a számot. 8 kilométer. Ennyi nagyjából a 10 ezer lépés, amit nap mint nap meg kellene tenni azért, hogy egészségesek legyünk és maradjunk.
A kerek szám évtizedek óta tartja magát, bár a nagyvárosi életmód nemigen teszi lehetővé, hogy ennyit gyalogoljunk. Főleg az ülő munkát végzőknek kellene odafigyelnie a mozgásgazdagabb életmódra, őket olyan praktikákkal próbálják az életmód-tanácsadók több lépésre buzdítani, melyek beleilleszthetőek a munkakörbe.



A lift helyett lépcsőzéssel, az üzleti telefonok lebonyolítása közbeni járkálással, és az ebédidei sétafikával lehet növelni a napi adagot, de illene gyalog menni a munkába és haza, és a bevásárlást is lábbuszon intézni. Megkönnyítheti a dolgot a sétaigényes háziállat, vagy a lift nélküli társasház. Ám azok, akik autóval közlekednek, mert túl nagy távolságokat kellene leküzdeniük a munkahelyre, nehezen tudják betartani a 10 ezer lépéses tanácsot, nem beszélve az idő hiányáról.

Pedig érdemes, állítják a kutatók, azoknál, akik elkezdték a 10 ezer lépéses napi rutint, 24 hét után vérnyomás-csökkenést észleltek, a túlsúlyos nők glükózszintje pedig ugyancsak markánsan csökkent. Egy amerikai egészségmegőrzési központ, a Center for Disease Control and Prevention viszont azt állítja, elegendő lenne a napi 7-8 ezer lépés is a boldogsághoz. Az ügynökség általánosan heti 150 percben határozta meg a szükséges aktivitást, napi 30 perc sétával pedig 3000 ezer lépéssel lehet hozzájárulni az átlagos napi 5-6 ezer lépéshez, amit hozzávetőlegesen megtesz egy ember naponta.

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!